EcoMoto 930×122

    Kateryna

    Capricii de iarnă la Filarmonica din Piteşti

    Seara de 26 ianuarie, prima dată când vin la Filarmonică anul ăsta (nu se pune joia trecută unde am fost doar la partea a doua la Jupiterul lui Mozart foarte bine interpretat de orchestră) a fost marcată de iarna care a venit în sfârşit şi pe la noi.

    Mai ales pe la Bucureşti blocând-ne instrumentiştii de acolo. Aşa că programul s-a schimbat. Norocul nostru a fost că pianiştii solişti invitaţi erau cazaţi în Piteşti. Aşa că am avut parte de un recital al celor doi interpretaţi.

    Pe scenă a apărut o tânără şi durdulie venind din Ucraina numită Kateryna Lechenko. Şi s-a aşezat la pian şi am avut revelaţia unei interprete de mare viitor.

    Prima piesă a fost Etude in form free variation on a thema by Beethoven de Robert Schumann. Este o piesă inspirată de Simfonia a V-a după cum am detectat din primele măsuri.

    A urmat Ballade nr. 1 de Frederique Chopin. Aceasta este inspirată de poemul lui Mickiewicz Konrad Wallenrod. Interpretarea piesei a dat măsura tinerei ucrainience, părea că o să spargă pianul, are tuşa slavă a marilor pianişti din această zonă, incluzându-i pe Rachmaninov, Rubinstein şi alţii.

    În final a interpretat cu aceeaşi măiestrie Fantasia de R. Molla-Penades.

    A urmat apoi italianul Ippazio Ponzetta. El a interpretat cu măiestrie Variation Serieuses de Mendessohn-Bartoldy, el fiind director artistic şi profesor de pian la Academia Internaţională de Pian Mendessohn-Bartoldy din Bolzano. A urmat apoi piesa lui Beetoven Rondo a Capriccio op 129. A fost o melodie veselă, un capriciu la fel cum este cel amintit în titlu. Pianistul italian ne-a oferit un bis cu piesă intens romantică.

    În final a revenit Kateryna cu Hungarian Rhapsody nr 12 de Franz Liszt, interpretată cu aceeaşi forţă. Ne-a oferit şi un bis mai romantic şi visător.

    A fost o seară reuşită datorită unor interpreţi deosebiţi.

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90