Donaris 930 x 122

lifschitz

Concert Agachi şi Eugen Lifschitz

Această seară a fost specială. Am urmărit orchestra Filarmonicii Piteşti sub conducerea lui Vlad Agachi tânărul dirijor al Filarmonicii cu un invitat special tânărul de 24 şi foarte talentatul violoncelist ruso-american Eugene Lifschitz.

Lifschitz a interpretat în premieră al Piteşti Concertul pentru violoncel şi orchestră al lui Dmitri Shostakovich. Acest concert este considerat printre cele mai dificile concerte pentru violoncel. El a fost  dedicat prietenului său Mtislav Rostropovici. Concertul a fost folosit ca fundal sonor pentru  filmul Tânăra  gardă, unde soldaţi sovietici erau trimişi la execuţie de către nazişti.

Opinia mea este că aici Shostakovich exprimă chinului sufletului rus, şi în fond al oricărui  suflet al unui popor asuprit de comunism! Eugene Lifschitz mi-a spus de aerul mecanic al concertului.

Concertul a fost extrem de bine şi de maiestuos interpretat. Eugene a fost într-o formă de zile mari. Pentru că ne-a dovedit măiestria sa specială în bisul în care a interpretat Oblivion de Astor Piazzola în acompaniamentul orchestrei.

În pauză l-am felicitat pe Eugene Lifschitz pentru interpretare în engleză şi cu un Ocini haraşo! L-am întrebat pe Eugene dacă este cumva rudă cu marele fizician Lifschitz care împreună cu Landau au scris un foarte bun curs de fizică, după care am învăţat la admiterea la facultate. Eugene a mărturisit că nu are legătură cu acesta, dar tatăl său este fizician!

În partea a doua a concertului am urmărit simfonia a VIII-a de A. Dvorak. A fost o bună reacţie a orchestrei la semnalele dirijorului Agachi şi a sunta foarte bine. Finalmente, Agachi ne-a oferit un bis cu Dans slav tot de Dvorak.

A fost o seară care a trezit bucuria melomanilor piteşteni.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90