930×122 CAPRA 5

croitoru

Concert cu muzică din Imperiul Rus

Astă seară Filarmonica din Piteşti ne-a oferit un program cu compozitori originari din fostul Imperiu Rus. Şcoala muzicală rusă este una din  cele mai importante, ea a continuat şi în epoca bolşevică , compozitorii suferind din cauza presiunii ideologice.

În prima parte am audiat Concertul pentru vioară şi orchestră în Re minor al lui Aram Haciaturian. Concertul a fost scris special marelui violonist David Oistrah de marele compozitor sovietic de origine armeană. Muzica este foarte dramatică, confirmând alegerea muzicii acestui compozitor pentru suportul sonor al unor filme. Solistul a fost violonistul Florin Croitoru. Iată, că după ce ne- vizitat fratele său Gabriel Croitoru, melomanii piteşteni  au avut plăcerea să-l audieze acum şi pe fratele său Florin Croitoru. Acesta a interpretat cu dăruire şi talent partea solistică a acestui frumos concert.

În partea a doua am audiat în interpretarea orchestrei condusă cu multă forţă de tânărul nostru dirijor Alexandru Ganea Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgsky Ravel.

Acesată compoziţie are o poveste intersantă. Această compoziţie a fost scrisă de compozitorul rus ca o suită pentru pian. Ea este dedicată prietenului său arhitectul Viktor Hartmann care picta. Acesta a murit tânăr de anevrism, iar Mussorgsky a scris compoziţia inspirat de tablourile lui Hartmann. Compoziţia a fost orchestrată de către Ravel dându-i tenta strălucitor impresionistă. Compoziţia are 10 mişcări şi 15 părţi:

1. Promenade

2. Gnomus

3. Promenade

4. Il vecchio castello

5. Promenade

6. Tuileries (cearta unui copil după joacă)

7. Bydlo (car cu boi în poloneză)

8. Promenade

9. Baletul puişorilor nepăziţi

10. Samuel Goldberg şi Schmuyle (doi evrei din Sandomierz)

11. Promenade

12. Limoges Marche (piaţa din Limoges)

13. Catacombes (Sepulcrum romanum) and „Con mortuis in lingua mortua”

14. BabaYaga -coliba pe picioare de găină

15. Porţile Bogatîr al Kievului.

Această suită simfonică este superbă cu finalul solemn al porţilor Kievului.

Am avut o seară muzicală reuşită.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90