930×122 CAPRA 5

    Joe_Tegzesiu

    Concert cu Sebastian Tegzeşiu

    În seara de 23 februarie melomanii care veneau la sala de concert au avut parte de o uvertura din Piaţa Prefecturii numită Jos Băsescu creată Raed Arafat.  Nu ştiu dacă majorităţii le place această piesă dar sunt destul de mulţi.

    În această seară am avut plăcerea unui concert deosebit.

    Orchestra Filarmonicii din Piteşti condusă în această seară de Tiberiu Oprea a debutat cu un Intermezzo din Cavaleria Rusticană.

    După aceasta pe scenă a evoluat violonistul Sebastian Tegzeşiu, constănţean de origine, master la Akademie der Stadt Basel şi concertmaestru la Neues Orchester din Basel. Acesta ne-a oferit Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major op. 77 de Johannes Brahms. Este un concert cu o componentă simfonică accentuată, solistul trebuind să aştepte câteva momente bune  ca să înceapă partea solistică. Este o piesă muzicală care cere înzestrări tehnice deosebite pentru solist, are multă opriri bruşte, rupturi de corzi, şi variaţii de ritm. Se spune că dificultatea aparţine faptului că Brahms era pianist! Mulţi violonişti nu au fost încântaţi de acest concert pentru dificultăţile prezentate. Însă Sebastian Tegzeşiu s-a achitat briliant de partea solistică, care cere forţă şi concentrare. M-am speriat când vedeam că după fiecare pasaj solistic se mai rupeau fire din arcuş şi mă temeam că se termină arcuşul!

    În partea a doua a concertului orchestra a interpretata Simfonia a 8-a în Sol major op. 88 de Antonin Dvorak. Este o simfonie inspirată de muzica folclorică cehă. Auzim în partea a treia un vals şi un final foarte alert cu alămurile foarte solicitate.

    Am avut din nou o seară reuşită muzicală.

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90