New Profesional Consult 930 x 122

Solozobova

Concert cu Solozobova şi Iosub

Astă seară 3 mai 2012 am avut invitaţi la Filarmonica din Piteşti.

Concertul s-a deschis cu Uvertura la Clemenza di Tito de W. A. Mozart în interpretarea orchestrei condusă de maestrul Alexandru Iosub dirijor la Filarmonicii Oltenia din Craiova. Opera a fost comandată lui Mozart cu ocazia încoronării împăratului Leopold al II-lea ca rege al Boemiei.

A urmat concertul pentru vioară şi orchestră nr 5 în la major KV 219 de W. A. Mozart. Solista a fost rusoaica Maria Solozobova. Acest concert mai este numit şi Concertul Turcesc.  Este creat în stilul elegant şi sprinţar tipic mozartian. Maria Solozobova are virtuozitatea pe care o dă şcoala rusă de interpretare şi a avut o foarte bună prestaţie. Măiestria solistei s-a dovedit mai ales în bisul pe care l-a ales fiind un Capriciu de Paganini cu foarte multe pizzicato. A fost un moment deosebit această interpretare.

În partea a doua dirijorul Iosub ne-a oferit Simfonia 104 în re major de Haydn. Aceasta este ultima simfonie scrisă de Haydn la Londra şi poartă amprenta clasicismului secolului XVIII. Orchestra s-a achitat cu dăruire şi măiestrie de sarcinile ocazionate aceste piese muzicale.

În pauza concertului am făcut poze cu tânăra violonistă rusoaică şi m-am întreţinut cu maestrul Alexandru Iosub. Acesta ne-a lăudat pentru Filarmonică  şi mi-a mărturisit dorinţa de a înfiinţa o instituţie similară în oraşul natal Piatra Neamţ.  I-am spus că meritul principal îl are primarul nostru Tudor Pendiuc care este sensibil l-a fenomenul cultural şi sprijină finanţarea Filarmonicii şi eforturile merituoase pe care le desfăşoară directorul Jean Dumitraşcu pentru un program variat care să atragă publicul.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90