EcoMoto 930×122

Concert de muzică tradiţională

Mărturisesc că am avut nişte reţineri privind acest concert. Ni se propunea muzică veche românească şi balcanică şi mai mult muzică orientală. Era vorba de muzică populară? Da, dacă citeai că primă piesă este Barbu Lăutaru, rămas în memoria noastră că l-ar fi audiat Liszt în turneul prin Principatele Române. Dra este un pic mai complicat atunci când audiezi concertul. Se ascultă o muzică tradiţională legată de spaţiul balcanic, otoman. Probabil că unele sunt manele, cântece de dragoste, care însă

alt
Imago Mundi

nu au nicio legătură cu maneaua de azi cântată de lăutarii ţigani, mult mai apropiată de genul muzical apărut cu filmele indiene tip Vagabondul. Nu cred că acest tip de muzică ar avea succes la fanii spectacolelor tip Cazanul lui Petrică.

Muzica proiectului Imago Mundi este o muzică cu puternice sonorităţi orientale. Această muzică ar fi avut probabil un mare succes acum 40 de ani când congenerii mei descopereau muzica orientală,  indiană, alături de Beatles şi de începuturile muzicii folk cu Mircea Florian.

A fost o seară interesantă s-au cântat melodii tradiţionale din Dobrogea geamparale, etc. S-a cântat muzică tradiţională otomană creată de Dimitrie Cantemir. Aici chiar mă amuză imaginea clasică a lui Dimitie Cantemir cu platoşă şi perucă iluministă. El este de fapt unul din primii mari orientalişti şi expert în istoria şi societatea orientală otomană.

Cred că acest concert ar fi fost foarte bine primit în mediul studenţesc, dar şi melomanii piteşteni prezenţi au reacţionat pozitiv.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90