EcoMoto 930×122

    Szalai

    Concert dirijat de Cristian Lupeş

    În seara de 9 februarie am avut în fine un concert cu orchestra Filarmonicii din Piteşti.

    Şi programul a fost deosebit.

    La pupitru a fost tânărul dirijor Cristian Lupeş. El a început ca fizician dar a descoperit că muzica îl atrage mai mult şi a devenit dirijor şi impresar foarte apreciat. Aşa că în prima parte a concertului a avut invitat pe violonistul maghiar Antal Zalai, laureat al concursului Festivalului Enescu din 2011.  Acesta ne-a oferit o piesă aparţinând marelui compozitor compatriot Bela Bartok.

    Acesta a interpretat Concertul nr 2 pentru vioara şi orchestră. Este un concert dificil atât pentru solist cât şi pentru orchestră. Prima parte este un strigăt chinuit, ca a doua să fie mai melodioasă, la fel ca şi ultima. Concertul a fost creat în perioada premergătoare instaurării fascismului în Europa şi Ungaria, probabil şi tomul cumva sfâşietor al acestei piese muzicale. A fost prezenta în premieră de prietenul lui Bartok, violonistul Zoltan Szekely şi orchestra Concertgebouw condusă de Wilem Mengelberg în 1939.

    În parte a doua a concertului dirijorul Cristian Lupeş ne-a fericit cu Simfonia a VII-a a lui Beethoven. Aceasta este denumită de către Wagner Apoteoza Dansului. Simfonia a fost dirijată la premieră în 1813 la Viena. Este una din marile fericiri al oricărui ascultător să aibă şansa să audieze o capodoperă pentru ritmurile ei şi pentru frumuseţea muzicii. În pauza concertului am smuls promisiunea domnului Lupeş pentru a ne oferi în curând Simfonia a IX-a tot de Beethoven.

    A fost o seară de mare bucurie pentru melomanii piteşteni care au înfruntat gerul şi zăpada.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3