930 x122 grota rece

Valentina

Concert festiv pentru stagiunea de toamnă a Filarmonicii Piteşti

Azi pe 29 septembrie 2011 Filarmonica a susţinut concertul festiv de deschidere a stagiunii 2011-2012. Programul a fost deosebit pentru că am avut oaspete pe violonista Valentina Svyatoslavskaya. Este membră a celebrei orchestre Concertgebouw din Amsterdam, unde concert-maestru este soţul ei Liviu Prunaru. Ambii au şi o foarte merituoasă  activitate solistică.

Concertul a debutat cu Poemul pentru vioară şi orchestră Op. 25 de francezul Ernest Chausson. Este o piesă de repertoriu pentru violonişti şi interpreta i-a redat aerul trist şi melancolic cu multă dăruire şi virtuozitate.

A urmat tot o piesă a unui compozitor francez Camille Saint Saens Havaneză pentru vioară şi orchestră Op. 83 pentru vioară şi orchestră. Piesa este scrisă pe ritm de habanera şi violonistă rusă a redat cu pricepere frumoasele teme spaniole.

În final la bis Valentina ne-a cântat Adagio de Bach. O prezenţă foarte plăcută care ar merita repetată la Filarmonica noastră.

În partea a doua orchestra şi dirijorul Tiberiu Oprea ne-a oferit Simfonia a II-a în Re major Op. 73 de Johannes Brahms. Se spune despre Brahms că a avut totdeauna ca model muzica lui  Beethoven. Şi această simfonie scrisă mult mai repede decât prima trimite la acesta criticii muzicali văzând influenţe ale Simfoniei Pastorale titanului.

Orchestra a reuşit performanţa să redea spiritul simfoniei aerul optimist şi vesel al simfoniei.

Toate acestea sunt un semn bun şi aşteptăm o stagiune care să bucure pe melomanii piteşteni.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90