New Profesional Consult 930 x 122

tineri-dirijori1-300x225

Concertul festiv al cursului de dirijat

Dumitru Goia împreună cu Filarmonica din Piteşti au organizat un nou curs de dirijat la Piteşti. Astfel că pe 7 iulie 2011 am avut prilejul să participăm la Concertul festiv al acest curs.

Ora de începere a fost mutată la 18.00 nu cum eram obişnuiţi la ora 19.00. Aşa că participarea a fost slabă şi redusă. Şi cei care n-au fost prezenţi au ce regreta.

În primul rând ne-a surprins orchestra, în locul celei a Filarmonicii plecată în vacanţă am avut în faţă o altă orchestră care am înţeles că a fost alcătuită de profesorul de dirijat domnul Dumitru Goia. Şi această orchestră mărturisesc că a sunat foarte bine. Am avut surpriza să-l vedem în orchestră pe solistul Răzvan Suma la violoncel, pe Pedro Negrescu la contrabas, pe talentatul Alexandru Mălaimare la vioară şi mai ales pe frumoasa şi talentata Diana Jipa concert maestru.

Dumitru Goia are şi meritul alegerii repertoriului, a fost un program complet din Ceaikovski.

Aşa că am ascultat cele patru părţi ale Simfoniei a 6-a în Si minor op.74 Patetica cu patru tineri dirijori diferiţi: Francesco Lecce Chong  (SUA), Kim Jun (Coreea de Sud), Liviu Condriuc (România) şi Daisuke Kobayashi. M-au impresionat interpreterile italo-coreanului Lecce Chong şi a lui Condriuc dirijor cu activitate în Germania, în pofida unui început ratat. Am beneficiat şi de explicaţiile deosebite privind desfăşurarea simfoniei, valsul şchiop din partea doua  şi marşul vesel din partea a treia.

În partea a doua am avut plăcerea să audiem Variaţiuni pe temă rococo pentru violoncel şi orchestră. Solistul la violoncel a fost Răzvan Suma care ne-a fermecat cu interpretarea sa deosebită dirijorii Gijs Kramers (Olanda) şi Roman Baltag (Moldova) conducând orchestra care l-a acompaniat pe solist.

În ultima parte orchestra a interpretat selecţiuni din baletul Lacul Lebedelor. Au dirijat pe rând Riccardo Dallara Poloneza, cel care mie mi-a plăcut deosebit. A urmat Matteo Parmeggiani cu Csardas şi Tom Crowley cu Dansul rusesc. Aici partea solistică la vioară a fost susţinută de Diana Jipa, care s-a bucurat de aplauze puternice pentru interpretare. Pentru Dansul lebedelor mici şi Dansul spaniol a dirijat norvegianul Ketil Vermskog. Dansul napolitan a fost dirijat chiar de un italian Nicolas Belasco.  Pentru cunoscutul Vals dirijor a fost japonezul Hiroshi Sekiya.

Toţi tinerii dirijori au fost răsplătiţi cu generozitate cu aplauze.

Am fost norocoşi că am audiat un program de mare respiraţie şi cu o orchestră în mare formă.  Nu se putea mai bine ca aşa să se sfârşească stagiunea estivală a anului 2011.

 

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3