930 x122 grota rece

    consonus

    Consonus sau muzica barocă

    În seara de 10 mai 2012 am avut privilegiul unui concert potrivit saloanelor regale şi princiare.

    Nu de altfel că era 10 Mai, Ziua Independenţei de Stat a României, mutată de comunişti pe 9 mai abuziv, pentru că este legată de monarhia românească, sosirea domnitorului Carol în Romania în 1866 şi declararea României regat în 1881.

    CONSONUS este un cvintet de coarde compus din muzicieni profesionişti de la orchestrele bucureştene. La vioară cântă Mihaela Dobrescu şi Lucian Dănilă, la violă Monica Goicea, Bogdan Popa la violoncel şi  Octavian Ralea la contrabas.  Cvintetul este completat de valorosul fagotist Laurenţiu Darie.

    Concertul a debutat cu Divertisment în re major pentru orchestră de coarde KV 136 de Mozart. Este o piesă muzicală specifică de cameră cu rezonanţe baroce rococo.

    A urmat o altă piesă pur barocă Concert pentru fagot şi orchestră în mi bemol major RV 483 de Antonio Vivaldi. Fagotul dă o notă foarte aristocratică compoziţiei parcă vezi un nobil cu vocea pe nas dând replica orchestrei de coarde. Laurenţiu Darie este un virtuoz, redând cu distincţie partea instrumentului său. Studiind lista lucrărilor lui Vivaldi se observă importanţa fagotului în ansamblul concertelor sale pentru coarde şi acest instrument.

    Consonus a continuat splendidul Vals din Serenada pentru orchestră de coarde în do minor, op.48 de P.I. Ceaikovski.

    A urmat Concertul pentru fagot şi orchestrăm în si bemol major KV 191 de W. A. Mozart. S-au cântat primele două părţi ale concertului, care este unul din cele mai cunoscute piese pentru fagot din literatura acestui instrument. Mărturisesc că îl ascult adesea la Mostly Classical Sky Music pe internet.

    Au urmat două piese de Edward Elgar compozitorul englez romantic. Prima piesă a fost Allegro piacevole din Serenada pentru orchestră de coarde şi a doua Romanza pentru fagot şi orchestră.

    Cvintetul a prezentat apoi Suita Holberg de Edvard Grieg, ca în final să vedem fagotul pe ritmuri de tango în Tango Escolaso pentru fagot şi orchestră de Astor Piazolla.

    Publicul a răsplătit cu aplauze generoase o prestaţie de excepţie a acestui tânăr grup muzical, care a oferit un bis din concertul pentru fagot şi orchestră de Mozart.

    Am urmărit cu bucurie un florilegiu de bijuterii muzicale şi sperăm să mai avem astfel de seri pentru melomani.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3