NOR CURIER 930X122

Giorgiana_Fodor

Filarmonica Piteşti la început de stagiune de toamnă 2012

Aseară a avut loc primul concert al Orchestrei Filarmonicii Piteşti. A fost un program festiv.

În deschidere am audiat Concertul numărul 5 pentru pian şi orchestră de Beethoven. Aflu că nu Beethoven a  numit astfel concertul, ci un prieten al compozitorului. Şi are dreptate, titanul tot ce a scris a scris cu un stil imperial. Este probabil cel mai expresiv concert de pian care a fost scris vreodată. Onoarea de a interpreta acest concert i-a revenit domnişoarei Giorgiana Fodor, o tânără pianistă din Cluj, multipremiată. Orchestra sub conducerea simpaticului olandez Theo Wolters a răspuns cu brio. în pasajele orchestrale. A fost o mare plăcere pentru melomanii piteşteni care au aplaudat îndelung şi au obţinut un bis din partea simpaticei, talentatei şi frumoasei pianiste.

Cei doi au avut amabilitatea unei fotografii cu mine în pauza concertului.

A urmat frumoasa simfonie „Din Lumea nouă”  de Antonin Dvorjak. Numele marelui compozitor cred că s-ar putea traduce în limba română ca dvorean, curtean. Este o simfonie cu destule controverse, scrisă în SUA şi marcând apariţia simfonismului  american! Excedat, compozitorul a spus că este inspirat din muzica cehă! Dar amplitudinea sonoră îţi sugerează marile câmpii Great Plains şi a Munţilor Stâncoşi. Orchestra a reuşit să redea forţa şi frumuseţea sonoră a acestei frumoasei piese muzicale!

A fost o seară extrem de reuşită!

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90