NOR CURIER 930X122

Încă o seară de pian la Fundăţeanca lui Dinu Lipatti

Astă seară 23 octombrie 21012 la Fundăţeanca, la conacul Lipatti am avut parte de

alt

Eu şi Nicolae Dumitru

muzică bună! Ca de obicei doamna Saviana Diamandi ne-a dat informaţii despre programul concertului din gama romantică a secolului XIX.

În deschiderea concertului am avut surpriza unui tânăr violonist de 14 ani! Este vorba de Mircea Dumitrescu elev la Liceul George Enescu. Ne-a cântat acompaniat de profesoara Smaranda Ilea  Fragmente din Fantezia Carmende Pablo de Sarasate şi Banjo şi Fiddle de William Kroll. Tânărul violonist a arătat o mare siguranţă şi promite.

altSurpriza a fost în partea a doua cu tânărul pianist de 44 de ani Nicolae Dumitru. A fost cea mai plăcută surpriză. Pianul a sunat excepţional fiind foarte bine reglat de domnul Gheorghe Lăcătuş. Dar talentul domnului Dumitru s-a manifestat plenar. A cântat Concertul în re minor BW 974 de Bach Marcelo. Concertul pentru oboi al lui Marcelo a fost transcris de Bach iar Nicolae Dumitru ne-a povestit de dificultăţile vremii pentru ca Bach să procure concertul. Am aflat că profesorul lui Nicolae Dumitru a fost eminentul pianist Dan Mizrahi, un om cu o viaţă foarte tumultoasă. Evreu sefard Dan Mizrahia reuşit să ajungă copil în Palestina, dar s-a înapoiat în 1945 în România să termine studiile muzicale. Premiul pe care i l-au înmânat comuniştii au fost 3 ani de lagăr de reeducare! Cumplite vremuri. Pianistul şi-a completat studiile muzicale la Moscova la Academia de Muzică Gnessin şi este în prezent profesor al Liceul George Enescu din Capitală.

altNicolae Dumitru a interpretat cu o mare acurateţe un program cu Frederic Chopin: Balada nr. 1 , op.23 şi Balada nr. 2 op. 52 şi Franz Liszt Fantasia quassi Sonata “Apres une lecture de Dante”. la Nicolae  Dumitru se vede tuşa şi tehnica marii şcoli ruse de pian. Dar coul a fost interpretarea a două scurte bucăţi: Doină şi Hora din Moldova a bucovineanului imperial Karol Mikuli cel care a pus la punct  opera lui Chopin profesor la Conservatorul din Lemberg, Lvovul de azi.

Am avut o  parte deosebită de muzică de cameră la conacul Lipatti!alt

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90