Donaris 930 x 122

    stevenhuangm-carrera-e1291322235619-300x225

    Muzică simfonică americană

    Astă seară am avut prilejul să ascultăm la Filarmonica din Piteşti muzică simfonică de autori americani. Această muzică ne-a fost oferită de tânărul dirijor american Steven Huang, asistentul maestrului Dumitru Goia la masterclass de dirijat din această vară la Piteşti.

    În prima parte am audiat cu ajutorul exclusiv al partidei de corzi Adagio pentru corzi op11 de Samuel Barber, compozitor din secolul trecut, dirijată în primă audiţie de către Arturo Toscanini. Adagio este o piesă clasică.

    A urmat Serenada în Fa major pentru corzi de compozitorul din secolul XIX George Chadwick. Muzica mi-a amintit de contemporanul Dvorak cu Simfonia din Lumea Nouă cu acorduri generoase folosită intens în filmele western. Dirijorul Huang ne-a spus că bucata este în primă audiţie europeană.

    În partea doua a concertului am audiat  de compozitorul american Victor Herbert. Concertul a constituit o sursă de inspiraţie pentru concertul său pentru violoncel al lui Dvorak, care l-a ascultat la prima audiţie. Violoncelistul Michaele Carrera a oferit o frumoasă interpretare cu un fabulos violoncel italian vechi de trei secole.

    Ultima parte a constituit-o eseurile lui Barber, realizate la dorinţa marelui dirijor Arturo Toscanini. Muzica este abstractă şi neprogramatică vădind influenţele curentelor muzicale interbelice.

    Am avut o seară muzicală interesantă cu un dirijor sino-american care vorbeşte româneşte!

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3