NOR CURIER 930X122

concert

Primul concert al Filarmonicii Piteşti din stagiunea de toamnă 2011

Asta seară 25 august am avut plăcerea primului concert al Filarmonicii Piteşti înainte de deschiderea oficială a stagiunii de toamnă 2011.

A fost un concert de casă şi forţele locale ale Filarmonicii au fost puse la lucru. Concertul a fost de muzică fundamental barocă şi a stat sub semnul dublului. Prima piesă a fost Concertul pentru 2 viori şi orchestră în Re minor BWV 1043 de Johann Sebastian Bach. Concertul este cunoscut melomanilor piteşteni, de această dată solişti au fost Mădălin Sandu concertmaestrul Filarmonicii noastre şi Meda Stanciu concertmaestru al Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea. Au fost acompaniaţi de orchestra condusă de Alexandru Ganea având concertmaestru la vioara întâi pe frumoasa şi talentata Elena Popa, în premieră pe podiumul piteştean. A urmat Concertul pentru 2 fagoturi şi orchestră în Fa major de Johan Baptist Vanhal. Soliştii au fost doi tineri interpreţi Alexandra Neaga şi Ionuţ Mardare. Concertul la acest instrument mi-a amintit de piesele pentru acest instrument create de contemporanul acestui compozitor cu care a cântat la Curtea Imperială Hapsburgică. Este vorba de genialul Mozart! De fapt compozitorul era de origine cehă şi numele lui era de fapt Jan Krtitel Vanhal. de fapt toate aceste concerte şi cele care au urmat fac parte din curricula de la şcolile de muzică la nivel preuniversitar şi superior fiind probe de măiestrie a unor instrumente solistice. Partea doua a spectacolului a fost dechisă cu Concertul pentru violă şi contrabas în Re major de August Carl Ditters von Dittensdorf. Acesta este alt contemporan al lui Mozart. Soliştii au fost Adrian Vasile la violă şi Răzvan Popescu la contrabas. În final a fost interpretat Concertul penztru 2 clarinete şi orchestră în Mi bemol major de Franz Krommer. În spatele numelui germanizat se află un alt compozitor ceh Frantisek Vincenc Kramar, compozitor al Curtii Imperiale. Solişti au fost tinerii Eugen Olaru şi Cristian Modrescu. La acest concert a au fost prezente pe lângă instrumentele de coarde şi alămurile percuţia lemnele deci orchestră completă. Deci a fost un concert Bach plus contemporanii lui Mozart. Spectatorii în număr restrâns, sunt încă concediile, au aplaudat cu generozitate reuşitele interpretative şi ni se promite o toamnă interesantă la Piteşti.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90