Donaris 930 x 122

    „Paris” 2012

    Astă seară 31 mai 2012 am avut plăcerea unui recital de flaut acompaniat de pian.

    Cei doi interpreţi sunt tineri solişti cu pregătire la prestigioase şcoli de muzică din străinătate.   Mă gândesc că muzicienii din vremea mea sau mai mari puteau să-şi desăvârşească virtuozitatea doar pe la Moscova sau Leningrad, acum vremurile sau schimbat şi măreaţa şi hrăpăreaţa Uniune Sovietic a dispărut de mult. Tânărul flautist Matei Ioachimescu a studiat la Viena, iar tânăra pianistă Cătălina Butcaru a studiat în acestă fostă capitală imperială şi important centru cultural european, aflat doar la 400 de km de graniţa României.

    Acest turneu a fost ocazionat de împlinirea a 150 de ani de la naşterea marelui şi importantului muzician Claude Debussy. Asta este explicaţia care mi-a dat dl. Ioachimescu atunci când l-am întrebat pe muzicianul cu studii vieneze. Debussy a creat muzică la hotarul celor două secole XIX şi XX. Este epoca Art Nouveau, a post-impresioniştilor, a fauviştilor, a lui Picasso. Debussy ca şi Camil Saint Saens  se înscriu în zona muzicii impresioniste. Este muzica nouă care se va dezvolta în secolul XX. S-au cântat piese pentru flaut acompaniat la pian, dar şi piese pentru pian.

    S-a cântat muzică cu multe trimiteri la arta plastică, la antichitate şi poezie.

    S-a cânta şi din Jaques Ibert Sonatiana Jeux pentru flaut şi pian, apoi Romanţa de Saint Saens.

    Cătălina Butcaru a interpretat la pian 3 preludii pentru pian Caietul I de Claude Debussy.

    În finalul primei părţi s-a cântat Chant de Linos de Caude Jolivet o piesă cu inspiraţii din legende antice.

    Programul s-a reluat cu o piesă pentru pian L’Isle Joyeuse de C. Debussy interpretată de Claudia Butcaru.

    Apoi s-a interpretat Chansons de Bilitis de Debussy, după poemele erotice de Pierre Louys.  Aici este evocat şi patronul flautului zeul Pan.

    În final s-a cântat Sonata pentru flaut şi pian de Francis Poulenc.

    O seară de muzică pentru melomani.

    alt

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3