930 x122 grota rece

Seară Sabin Păutza

În această seară de 27 octombrie am avut plăcerea să-l revedem pe compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza la pupitrul Orchestrei Filarmonice Piteşti.

În prima parte publicul piteştean a fost uşor derutat. Dirijorul ne-a propus două piese de muzică contemporană şi asta unui public conservator înclinat spre repertoriul clasic de secol XIX

Prima în interpretarea orchestrei a fost Mica Suită aparţinând muzicianului contemporan polonez Witold Lutoslawski cu sonorităţi mai speciale.

A urmat Jocuri IV Concert pentru vioară şi orchestră aparţinând dirijorului Sabin Păutza. Este o lucrare dificilă în care se întrevăd şi motive populare româneşti unde solistului Florin Croitoru i se cer tehnici specifice muzicii de azi.

Maestrul Croitoru s-a revanşat la bis alegând o piesă clasică de Albeniz.

alt
Croitoru si Pautza

A urmat în partea a doua Simfonia a V-a Reformata de Felix Mendelssohn Bartoldy.  Această simfonie are o poveste zbuciumată fiind compusă pentru aniversarea a 300 de ani a Prezentării Confesiunii de la Augsburg, document fundamental al confesiunii Luterane prezentate în 1530 împăratului Carol Quintul. Nu a fost acceptată şi l-a dezamăgit pe Mendelssohn, fiind azi mai mult interpretată.

Prima parte se bazează Dresden Amen pentru coarde, secvenţa de 6 note cântate de cor în Bisericile reformate din Saxonia. partea a doua este mai sprinţară, a treia mai lirică cu referinţe la prima parte a simfoniei.  În partea a patra baza este corala lui Martin Luther Ein feste Burg ist unser Gott (Dumnezeu este cetatea noastră). O muzică solemnă şi care impune. Orchestra a răspuns bine solicitărilor dirijorului Sabin Păutza.

A fost din nou o seară deosebită pentru melomanii piteşteni.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90