Donaris 930 x 122

Alexandru-Tomescu-300x225

Tomescu şi Capriciile lui Paganini

În această seară de 12 mai 2011 am avut ocazia unui eveniment de excepţie: prezenţa lui Alexandru Tomescu într-un concert cuprinzând Capriciile lui Paganini.  Spuneam într-o cronică trecute de vizita Filarmonicii din Ploieşti era un moment de vârf. Probabil că şi acesta este un eveniment excepţional.

Timp de o oră şi jumătate am urmărit interpretarea măiastră a celor 24 de Capricii ale lui Paganini.  A fost un tur de forţă pentru Tomescu care ne-a arătat că maestrul Alexandru Tomescu are o pregătire fizică deosebită să cânte fără posibilitate de respiro care ţi-o dă orchestra. Nu cred că am văzut de mult o sală aşa de plină, glumind cu prietenul meu doctorul Radu Vişinescu am observat că nu numai Cazanul lui Petrică trezeşte emoţia şi interesul concitadinilor noştri. Concertul Paganini a fost de fapt un spectacol de sunet şi lumină. Acesta a fost marea deosebire de un concert clasic. Având în vedere că spectacolul dura atât de mult Tomescu a fost sprijinit şi de proiecţii de filme care să nu obosească public supus şi el acestui tur de forţă. Am rememorat într-un fel epopeea marelui mut, când filmul fără sonor era acompaniat de un pian. La spectacolul lui Tomescu a fost propria vioară.  Am urmărit spectacole de pantomimă cu actor chiar Alexandru Tomescu în sala de muzică probabil din Palatul Cantacuzino – Enescu. Aceste secvenţe au fost acompaniate de altele care sunt omagiu adus meşterului lutier cel care face posibil să cânţi la vioară creând instrumentul. Pentru mine a revenit nostalgia copilăriei, crescând lângă bancul de tâmplărie al tatălui meu, care era simplu tâmplar cu mirosul de rumeguş şi talaş proaspăt. Am fost şi eu actor involuntar a filmelor proiectate, umbra mea apărând în stânga jos a ecranului datorită poziţiei aparatului de proiecţie. Şi apoi a fost mai ales muzica. Am recunoscut bucăţile celebre mult interpretate de virtuozi, precum Capriciul nr. 9 Vânătoarea, Capriciul nr. 13 Surâsul Diavolului şi mai ales cel final Capriciul 24 cel mai dificil de interpretat în opinia lui Tomescu.

A fost un spectacol complex care a încântat sala care a fost generoasă cu aplauzele, chiar grăbindu-se în anumite situaţii. Îţi mulţumim Alexandru Tomescu.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3