New Profesional Consult 930 x 122

violoniostul

Vioara lui Enescu şi Simfonia a IV-a de Brahms

Seara de 21 octombrie ne oferit ocazia să audiem un interpret tânăr şi talentat Vlad Stănculeasa. Este elevul lui Liviu Prunaru, alt oltean virtuos al viorii. În plus cântă la vioara Sanctus Serafin care a aparţinut lui Enescu.
Tânărul virtuos oltean ne-a oferit un concert pentru vioară al unui compozitor mai puţin cunoscut Carl August Nielsen. Acesta este totuşi cel mai important compozitor danez. Este un concert în stil neo clasic cu trei mişcări care permite violonistului să-şi pună în evidenţă măiestria.
Concertul de astă seară a fost condus de dirijorul Bogdan Vodă, profesor la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti şi coleg cu Alexandru Ganea la clasa de dirijat a lui Ludovic Bacs.


Bogdan Vodă ne-a oferit în deschidere o piesă de de englezul Elgar Nimrod Variaţiunea a IX-a Adagio pe o temă originală pentru orchestră Enigma. Piesa face parte din repertoriul clasic de secol XIX şi sună foarte englezeşte, probabil din cauza cornilor.
În partea a doua a concertului Orchestra Filarmonicii din Piteşti ne-a oferit Simfonia a IV-a a lui Brahms. Brahms este finalul clasicismului vienez, deschis de Beethoven. Muzica lui Brahms aduce aminte de marele înaintaş. Prima parte este pasionată şi dramatică, partea a doua fiind un recviem, a treia sună voios ca a patra mişca re să fie o pasacaglie inspirată de Bach. Rămâne una din cele mai populare opere a lui Brahms. Dirijorul Bogdan Vodă a condus cu pasiune şi entuziasm, iar orchestra a răspuns foarte bine cerinţelor brahmsieme. finalmente altă seară reuşită.

555 X 222 CAPRA
570 X 90 CAPRA 3