930 x122 grota rece

schimbări cod rutier

    Noul marcaj rutier din România care te poate lăsa fără permis

    O serie de modificări au fost introduse în Codul Rutier 2022,așa că șansele să iei amenzi sunt și mai mari în contextul în care nu cunoști, spre exemplu, anumite semne de circulație nou introduse, notează Playtech.ro.

    Citiți și: Schimbări majore în Codul Rutier!

    Atenție șoferi! Noi semne de circulație și marcaje rutiere

    Ultimele semne de circulație introduse ți s-ar putea părea ciudate și străine, cu atât mai mult cu cât pe vremea când deveneai șofer nu erau incluse în Codul Rutier, însă toate au scopul de a ține pasul cu tehnologia.

    Acum, sunt chiar important de cunoscut, cu atât mai mult cu cât, în unele cazuri, îți pot aduce și amenzi.

    Unul dintre ultimele semne de circulație care a fost introdus este simbolul @, de culoare albă, poziționat pe un fundal dreptunghiular albastru.

    În cazul acesta, nu riști să primești amendă dacă nu-l cunoști, însă  ar fi bine să știi că simbolizează faptul că te apropii de un centru cu acces la internet, iar indicatorul rutier se poate inscripționa și distanța până la locul respectiv.

    Marcajul rutier care te poate lăsa fără permis

    Pe lângă acest semn nou indicator rutier, în următoarea perioadă este posibil să observi în mai multe intersecții din România, mai ales în orașele aglomerate, și un nou marcaj rutier.

    Acesta a fost introdus în Codul Rutier și schimbă regulile de oprire la semafor. Conducătorii auto care nu respectă noile reguli pot rămâne fără permis și, mai grav decât atât, vor plăti o amendă usturătoare, scrie sursa citată.

    Noul marcaj este intitulat Bike Box, iar Comisia Tehnică Rutieră din cadrul Primăriei Municipiului București l-a aprobat încă din 2021. Conceptul este departe de a fi original, inspirație pentru el venind din Germania și Austria.

    Pentru început, noile marcaje rutiere vor apărea pe marile bulevarde din Capitală și au ca scop încurajare mobilității și deplasării alternative într-un oraș sufocat de mașini.

    Deși s-ar putea să ia și alte forme în viitor, la început va fi vorba de un pătrat, în mijlocul căruia va fi desenată o bicicletă. Pătratul va fi pe partea carosabilă, în dreptul semaforului, la capătul benzilor de circulație. Cel mai probabil, la fel ca în imaginea de mai jos, va fi vopsit verde și, de jur împrejur, va avea un chenar galben-reflectorizant pentru a fi evidențiat și pe timpul nopții, la fel ca în alte țări.

    Marcajul rutier Bike Box a fost introdus în Codul Rutier 2022 și va avea o lungime totală de trei metri, iar șoferii care opresc la semafor vor fi obligați să stea în spatele lui. Așadar, dacă există acest marcaj, conducătorii auto vor fi nevoiți să oprească la trei metri de semafor.

    În spațiul delimitat se vor duce persoanele pe bicicletă sau trotinetă, cele care vor avea și un avans de câteva secunde la plecare, când culoarea semaforului devine verde.

    Foto principal: descriptiv

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    12 comentarii

    • pieton spune:

      Nu exista „semne rutiere”. Sunt indicatoare si marcaje rutiere.
      Dar intelegem ce vreti sa spuneti.

    • Romi spune:

      Semnalizări și marcaje noi introducem,e bine, dar drumuri că in Germania și Austria când vom face?

    • ADR spune:

      Spiderman 3

    • Palangă spune:

      Vom avea drumuri ca în Germania sau Austria atunci când vom fi capabili. Deocamdată suntem la mâna lor,dar asta tot din cauza noastră. Totodată imperiile nu au dispărut, au îmbrăcat haina democrației și ei fac jocurile acolo unde este cazul. Nu de idei ducem lipsă ci de asumarea și punerea lor în practică. Apropo, a văzut cineva prima moleculă de gaz din Marea Neagră? Eh, ați înțeles de ce Ungaria are conducători pentru poporul maghiar, iar România are conducători pentru ei și neamurile lor?

    • Ileana spune:

      Nu va mai uitați la Germania și alte țări din Europa zise democratice,de acolo vin toate deciziile rele .Trăiți corect,munciți,luptați pentru drepturile voastre in tara in care v-ați nascut.Faceti lucruri bune ,asociativă …
      Nu mai alergați arata după bani și vă pierdeți pe voi că oameni

    • Ileana spune:

      Sa se respecte,corect

    • Sandu spune:

      Dar pe românește nu are nume?
      Ori sunt prea inteligenți polițiștii?

    • Bibi spune:

      Sunt marii gânditori care se sacrifica „pt. tara” sa beleasca romanul, inventează tot felul de rahaturi ca să ne zumuleasca! În tara asta nu vezi ceva bun pentru popor, numai belele!

    • Miticos spune:

      Sunt curios daca au gropi și locurile speciale pt biciclete, că alea de mașini… Daca nu au, atunci e discriminare. Adică de ce ăia să nu,și strice obiectele și alții își strica otomobilele. Haide bre că nu,i corect

    • Barbu Mihai spune:

      O fi… Dar noi suntem că de la cer la subsol față de Austria și Germania, de Elveția nici nu mai vorbim. Când nenorociții care ne conduc au să se gândească și la prostimea care este bună doar la vot, arunci vom ” înțelege” și detalii de-astea mai sofisticate.

    • Violeta spune:

      O sa avem drumuri ca afara cand vom fi civilizati. Pana atunci, suntem la nivelul unde: nu ne respectam in trafic, gonim ca idiotii si ne dam smecheri in cazane care au fost odata masini, nu respectam biciclistii, nu oprim pentru pietoni, nu acordam prioritate altor vehicul pentru a decongestiona traficul, mergem cu manelele pocnind in boxe, aruncam gunoiul pe geam, nu respectam limitele de viteza menite sa protejeze astfaltul, pe care il impartim cu totii, de aparitia gropilor s.a.m.d. Cam atunci vom avea mult dorita Germanie!

    • Camelia spune:

      Abia aștept sa vad semnul @ prin satele noastre, ca au net la Primărie. Cât despre Bike box, o sa fie interesant prin câteva intersecții din București 😀

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90