930×122 CAPRA 5

ordin de protecție prelungit

O nouă lege! Ce se întâmplă cu victimele violenței domestice

O nouă lege! Ce se întâmplă cu victimele violenței domestice

Victimele violenței domestice ar putea beneficia în viitor de o mai mare protecție.

Citiți și: Aplicația care îți poate salva viața în caz de agresiune!

Un proiect de lege inițiat de USR prevede ca victimele violenței domestice să aibă, de acum înainte, ordine de protecție pe un an, nu doar pe șase luni.

Mai mult decât atât, se propune ca acestea să beneficieze de asistență juridică gratuită și în apel.

Citiți și: Vrei să candidezi pentru o funcție publică? Concursurile, schimbate

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament.

Peste 270 de persoane au fost agresate zilnic în România, în propria locuință, în anul 2022. Iar în primele 4 luni ale anului 2023 s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri în plus comparativ cu anul trecut, conform Poliției Române.

Acestea sunt datele statistice care ne dau fiori: trăim într-o țară unde violența domestică a devenit normalitate pentru agresori și pentru 17.000 de victime; dintre care aproape 3.000 sunt copiii.

Iar asta este inacceptabil! Am modificat legislația astfel încât victimele să beneficieze de asistență juridică gratuită până la emiterea unei sentințe definitive, chiar și atunci când agresorul face apel.

Am dublat durata ordinelor de protecție pentru a permite victimelor să o ia de la capăt, departe de agresor și în deplină siguranță”, se arată într-un comunicat de presă emis de USR.

Date statistice privind violența domestică în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023:

– Faptele penale în domeniul violenţei domestice au crescut cu 1.125 de cazuri în primele 4 luni din 2023, de la 16.667 la 17.792 de fapte (6,7%).

– Infracţiunile de tip „lovire sau alte violenţe” au cea mai mare pondere –  62%, fiind urmate de  „ameninţare” – 12% și „abandonul de familie” – 10%.

– 14.686 de acte de violență au fost comise la domiciliu și 3.106 în spațiul public.

– Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 3.399 sunt bărbaţi, 12.334 sunt femei, iar 2.870 sunt minori.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: ziarulprahova.ro

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90