930 x122 grota rece

ora de vară 2024

Ora de vară, eliminată? Ce se întâmplă la final de martie

Ora de vară, eliminată? Ce se întâmplă la final de martie

România se pregătește să treacă la programul de vară. În ultima duminică a lunii martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00.

Această modificare va duce la o zi de 23 de ore în loc de 24, iar românii vor dormi cu o oră mai puțin în acea noapte.

Ora de vară va fi în vigoare până în ultima duminică din octombrie, când se va reveni la ora standard. Pe data de 27 octombrie 2024, ora 04:00 va deveni din nou ora 03:00.

Ora de vară, eliminată?

Dezbaterile privind ora de vară și impactul său asupra vieții cotidiene și sănătății continuă să fie în centrul atenției în Uniunea Europeană.

În ultimii ani, Parlamentul European a susținut ideea de a renunța la schimbarea orei de vară. Inițial, se plănuia ca această schimbare să aibă loc în 2019, dar a fost amânată pentru 2021. Cu toate acestea, subiectul rămâne în discuție și în prezent.

Practic, statele membre trebuie să anunțe dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă. Cu toate acestea, până în prezent, decizia rămâne în continuare subiect de dezbatere.

Deși trecerea la ora de vară pare a fi o modificare minoră, experții în somn au identificat tendințe îngrijorătoare în această perioadă. Creșterea problemelor cardiace, tulburărilor de dispoziție și coliziunilor de autovehicule sunt semnele evidente ale unor ajustări dificile.

Foto descriptiv: Playtech.ro

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

82 de comentarii

  • Gandalf spune:

    „Ora de vară” o suportăm în fiecare an de ceva vreme, fiindcă un industriaș avid după maximizarea profitului, a vrut să facă economie la lumânările din seu de oaie. Pe vremea aia nu a făcut nimeni nici un studiu și nu a păsat nimănui de prejudiciile aduse sănătății celor pe spinarea cărora se realizează aceste profituri. Azi NU se mai justifică păstrarea acestui sistem, pe de-o parte din cauza multiplelor efecte împotriva sănătății populației, pe de altă parte datorită creșterii eficienței energetice a iluminatului cu LED-uri. Cel mai important însă mi se pare efectul dezastruos asupra sănătății populației, la nivel global efectele asupra sănătății fiind mai mari decât „economiile” realizate de patronate. Rămâne de văzut dacă „aleșilor neamului” le pasă de starea sănătății alegătorilor sau îi consideră tot niște „furnizori” de seu…
    Să fiți iubiți.

  • Maria Bercea spune:

    Dacă aleșilor nu le pasa de noi, nici noua sa nu ne mai pese de alegerile lor! Ei sunt cei ce aleg primii la sfarsit de martie ca la vot noi mergem după ce aleg dumnealor ora. Pe noi ora asta ne afectează! Nici nu ne obișnuim bine cu un program ca vin ei cu schimbul de ora și iarăși ne dezechilibrează. Opriți schimbatul orei de vara și iarna. Lăsați torul cum a fost lăsat.

  • Liliana spune:

    De atâția ani tot același articol stupid și retoric, fara noutati. Nimic nu se rezolva. Din 2019 încoace nu au fost în stare să ia o decizie finală, tot amânari și tergiversări la infinit…de parcă este foarte greu sa fi sau sa nu fi..?! Asta-i întrebarea! Zace în noi „o supa care clocotește” de ceva vreme și nu se mai poate raci.

  • Pana Fanel spune:

    Terminati odata pentru totdeauna cu porcaria asta care nu duce decat la inbolnavirea populatiei, sau poate asta se vrea.Cei ce aveti putere de decizie demonstrati-ne ca aveti coloana vertebrala si ceva materie cenusie in cutia craniana si pune-ti capat acestui cosmar care ne bantuie de prea multi ani.

  • Pana Fanel spune:

    Terminati odata pentru totdeauna cu porcaria asta care nu duce decat la inbolnavirea populatiei, sau poate asta se vrea.Cei ce aveti putere de decizie demonstrati-ne ca aveti coloana vertebrala si pune-ti capat acestui cosmar care ne bantuie de prea multi ani.

  • Diana spune:

    Toată viața mea am suportat cu greu ora de vara, mai ales când ai copii și dimineața sunt zeci de treburi de rezolvat iar copiii sunt somnoroși, treziți cu noaptea în cap după care duci copiii la grădiniță, școală iar tu la serviciu. Normal că sănătatea se duce pe apa sâmbetei. Astăzi toți medicii vorbesc de importanta somnului pentru sănătate, de ce sa trezești un oamenii cu o ora mai devreme? Cu intenția de a-i îmbolnăvi? Nu este exclus!

  • Balbaie Georgel spune:

    nu mai schimbați viteza la deșteptare nu ați văzut că cucosul cînta normal nuai tot umblați la ceas că se defecteaza

  • Popa Ana spune:

    Aleșilor nu le pasă de sănătatea poporului român , sa fie votați , sa fure în continuare și dacă sunt mulți bani la mijloc să ne și omoare ……cu tot felul de vaccinuri și alimente aduse din afară , pe comisioane grase , iar producătorii noștri sunt aruncați la gunoi……..

  • Stef spune:

    Ora de vară o Escrocherie Mondială a Porcilor ce conduc Lumea….. A venit timpul să le OPRIM ORA LOR DE EXISTENȚĂ în Viața Noastră….. Pe târâturile noastre Politice îi vom Spânzura în Piețe după Alegeri…. Atenționez pe șmecherii ce interzic exprimări concise și dure ,că și ei
    sunt de vină că Poporul Român este mințit și indus în Eroare de ani de zile …. lăsați Adevărul să Existe …… Timpul Grosolăniilor și Minciunilor a Trecut……

  • Mihai spune:

    cui ii mai pasa de sănătatea oamenilor ?

  • Zamfira Maria spune:

    Da! Toți care au făcut rău și fostul Florin Citu nu a pățit nimic doar l_au dat jos din funcție! Toți trag după cei săraci! Bogații nu știu cum sa aibă funcții pe bani și m_ai mulți! Dumnezeu și Maica Domnului sa ne păzească de răufăcători din România și din Străinătate 🙏❤️

  • Liviu spune:

    Rugăm pe cei care eam ales, să decidă odată pentru totdeauna ora , și să intrăm în normalitate,de ce trebuie sa ne chinuim, pentru ce? Să respectăm cum a fost dintotdeauna, fără modificări de oră, asta este și opinia mea. Mulțumesc.

  • Ștefan Lungoci spune:

    După cum se vede UE nu este în stare, de ani buni, să ia o decizie nici în privința schimbării orei.

  • VREAU CA ORA DE VARA SĂ NU SE MAI SCHIMBE SĂ RĂMÂNĂ AȘA CUM CUM NEAM NĂSCUT CU ORA ACTUALA NORMALĂ CĂ DE ATÂȚIA ANI NEAM ÎMBOLNĂVIT DE CAP CU ACEASTĂ ORĂ DE VARĂ APRECIEZ TOATE COMENTARIILE CARE SAU COMENTAT PE ACEASTĂ TEMĂ LEGATA DE ORA OFICIALĂ DE VARĂ TREBUIE CU ORICE PREȚ ELIMINAREA ACESTEI ORE DE VARĂ SĂ RĂMÂNEM CU ORA NORMALĂ CUM A FOST PÂNĂ ÎN ANUL 1977-1978 PENTRU CĂ TOATĂ ROMÂNIA AȘA A LĂSAT-O BUNUL DUMNEZEU CU ORA VECHE ȘI AȘA NEAM NĂSCUT CU ORA NORMALĂ .DOAMNE AJUTA SĂ FIE ELIMINATĂ ORA DE VARĂ AMIN!!!

  • SĂ FIE ELIMINATĂ ORA ASTA DE VARĂ NU NE ADUCE ȘI NU NEA ADUS NICIUN FEL DE BENEFICII DIN CONTRA A FĂCUT MULT RĂU SANATATI MENTALE TUTUROR CETĂȚENILOR ROMANI CARE SUNT BOLNAVI ȘI MAI ALES TUTUROR COPIILOR ELEVI ȘI DE GRĂDINIȚĂ CARE TREBUIE SĂ SE TREZEASCĂ CU O ORĂ MAI DEVREME ȘI LA ORA AIA ESTE INTUNERIC NOAPTE ȘI ÎI IA SOMNUL PE BANCILE ȘCOLI ELIMINATI ACEASTĂ ORĂ DE VARĂ ACEASTĂ ORĂ UCIGAȘĂ PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ A ÎNTREGI OMENIRI!!!

  • Tănase zanfir nelu spune:

    vreau. că. ora. ne. vara. sa. ramîe. cum. e. iarna. sa. nu. se. mai. schimbe. vreau. sa. nu. se. mărească. și. Noua. pensiile. la. cei. care. a. muncit. în. ceapeuri. la. 1. septembrie. la. oameni. care. nu. a. muncit. 30. de. ani. că. nu. a. mai. fost. capeu. și. nu. Vrem. numărul. de. ani. că. și. ceilalți. oameni. le. mariți. pensiea. la. cei. de. la. oraș. că. plimba. cațelu. Pe. strada. muncea. 8. ore. și. venea. acasă. făcea. un. duș. mînca. și. dormea. 3ore. și. pleca. în. parc. cu. cațelu. și. zice. că. a. muncit. din. greu mai. mariți. alocațiile. la. copii. că. sa. poată. țiganii. sa. se. călărească. sa. facă. copii. sa. traeasca. Pe. urma. lor. sa. ea. alocațiea. marita

  • Ruja Adriana spune:

    Aș vrea că ora de vară sa NU se mai schimbe, pe mine personal mă dereglează complet.Lasati-o așa cum este acum, o mulțime de oameni se îmbolnăvesc.

  • Ioan Romanul spune:

    Ora de vară a fost un atentat la viata noastră,întrucât nea fost răpită o ora de somn .A fost o invenție diabolica,sub pretextul economiei la energia electrica .E o minciuna sfruntata.Nu a contat sănătatea noastră și a copiilor nostri.Alte țări au văzut ce se întâmplă și s-au întors la orarul vechi,ai noștri se fac ca nu vad.Un lucru atât de simplu,o escrocherie nimic altceva ,le trebuie ani de zile sa spună,România merge pe orarul vechi .Sa ne uităm de exemplu la rusi,de vreo trei sau patru ani merg pe orarul vechi,si alții ca ei .Vai de noi,și de copii noștri .Oare unde sunt cei mai mari interlopi și jambasi,cine ne minte de 34 de ani???

  • Theodora Simion spune:

    O porcărie stresanta cu schimbatul orei.toata lumea,se plânge și își revine greu.mai bine s ar renunță.rugaminte mare!

  • Theodora Simion spune:

    Rugăminte mare ,sa nu mai fie schimbata ora,deoarece dezechilibrează populatia🙏❤️

  • Vasile spune:

    Adevăr și realitate. Stres și tot odată ajungi la Depresie și chiar multe alte…..

  • Marian Iftode spune:

    O să înnebuniți oamenii de cap cu ora de vară. Oamenii bătrâni au medicamente de luat la ore fixe,iar această trecere nu face decât să îi de-a peste cap. Nu mai acceptați ora de vară.

  • Marcel Popa spune:

    Domnule , se discuta despre ora de vara ,dar dumneata bati câmpi cu pensia ta de la CAP. Ai pensia mica pentru că nu ți-a plăcut nici să înveți și nici să muncești. Te iei de țigani că fac multi copii ,da asta e o problema doar pentru că românii nu fac copii. Dumneata câți copii și câți nepoți ai ? Eu sunt dintr-un oraș din vestul țării și am muncit în fabrica 35 de ani și nu am plimbat căței .Am trei copii și 5 nepoți .,Pensia se. acorda in funcție de contributia la fondul de pensii în perioada în care ai muncit .

    .

  • Marcel Popa spune:

    Ora normala pentru România este ora de acum ,adică Ora Europei de est ,alaturi de Finlanda.tarile baltice.Ucraina Moldova ,Bulgaria ,Grecia și Turcia. Când se trece la ora de vara ,toate țările enumerate mai sus ,vor fi la ora Moscovei.adica de la ,GMT+2 la GMT+3 .Suspendarea trecerii la ora de vara ,trebuie sa fie o decizie la nivel de UE ,deoarece afectează toate țările membre.

    .,

  • Rozalia spune:

    Atentat la sănătate terminați o data cu toate experientele pe oameni

  • Cetatean Indignat spune:

    Ar fi cazul să înceteze cu această bătaie de joc și să se revină la ora normală, fără alte schimbări

  • Daniel Cristian Șerban spune:

    părerea mea e să fie lăsată ora de vară și să nu se mai treacă la ora de iarnă pentru că în lunile mai, iunie , iulie o să se facă lumină foarte devreme și iarna nu se mai face întuneric devreme, deci optez pentru ora de vară să rămână definitiv.

  • Nelu nelutzu spune:

    o mare porcărie cu ora de vară să lase ora așa cum este acum să nu se m ai joace cu sănătatea noastră să nu ne m ai simțim obligați s au să ne spună ue cînd trebuie să ..ne culcam s au cînd trebuie să ne trezim din această bătaie de joc.

  • Gigi spune:

    noroc ca v-au spus unii ca asa cred ei ca nu face bine sănătății, fără nici o dovada clară. pe vremuri nu mai suferea nimeni de schimbatul acestei ore acum doar sensibili cu pampers la cur și biberon în gură, jalnic ce a ajuns marea majoritate a societății, spălați pe creier și manipulați după cum au interes unii.🤣🤣🤣

  • Dana spune:

    Daca ora de vara este o modificare atunci sa nu mai fie .Normalitatea este tot mai rară.Deci fara ora de vară.

  • Carmen spune:

    Eu doresc sa rămână ora de vara definitiv !!!!!Dacă nu se poate sa rămână asa cum a fost și pana acum !!!Ora de iarna categoric nu doresc și nici nu vreau sa ma gândesc ca o sa rămână ora de iarnă pentru totdeauna!!!Și sa nu exageram ca durează câteva zile sau 2,3 saptamani pana se obișnuiește organismul.Basme!!!

  • Maria spune:

    Un raspuns corect, in rest numai pareri de
    2 lei!

  • Carmen spune:

    Eu doresc sa rămână ora de vara definitiv !!!!!Dacă nu se poate sa rămână asa cum a fost și pana acum !!!Ora de iarna categoric nu doresc și nici nu vreau sa ma gândesc ca o sa rămână ora de iarnă pentru totdeauna!!!Eu când ies de la schimbul 2 la ora 18 si este lumina soare e altceva. Ajungi acasă și poți face multe Și sa nu exageram ca durează câteva zile sau 2,3 saptamani pana se obișnuiește organismul.Basme!!! 🙏🙏🙏

  • Mitica Nare spune:

    Eu nu înțeleg, schimbarea orei cu ce afectează sănătatea, tot vă plângeți atât. Din partea mea poate să schimbe și cu 2 ore

  • Mitica Nare spune:

    Iți dai seama că vara la 4 dimineață e lumină daca rămâne ora de iarnă. Este multa lume care nu poate să mai doarmă daca se luminează. Trebuie sa te culci seara odată cu găinile ca să dormi suficient

  • Aiurea spune:

    Altul acuma, auzi la el sa rămânem DOAR pe ora de vara chiar ! adică sa stam ca prostii dereglări cu o ora fata de celelalte tari de pe fusul nostru oraș, ce idiotenie :))

  • eduard raducanu spune:

    Dacă nu vor să schimbe ora, nu-i nimic… depinde doar de noi. Noi respectăm în tot ceea ce facem ora veche, nu schimbăm nimic la ceasuri și să vedem ce-or să facă. Ce-i așa de greu? Toată lumea să funcționeze după ora veche și gata💁

  • Claudia spune:

    Cata vreme se lucrează în schimbul 3, trecerea la ora de vara este o aberație!
    Ori eliminați schimbul 3 , ori renunțați la ora de vară!

  • rodica steflea spune:

    Pe mine nu mă deranjează ora de vara, dimpotrivă, ziua e mai lunga, pot face mai multe lucruri într-o zi, cat cu o ora de somn furata, hai sa fim serioși, o recuperăm toamna când revenim la ora inițială; mă surprind atâtea comentarii și toate împotriva acestei ore, poate greșesc eu, dar și copiii mei și cunoștințele nu au niciun ghimpe împotriva .

  • Perseu spune:

    Este o stupizenie fără margini aceasta modificare. Eu abia ma trezesc de dimineața acum, cu ora asta……..

  • Alicia spune:

    Eu vreau sa se desfiinteze ora de iarna. Sunt un om caruia ii place lumina, imi plac zilele lungi, cand si la 10 noaptea e lumina. Ora de vara este perfecta! Ora de iarna face zilele scurte, cu lumina putina. La ora 5 pm e intuneric. Urasc ora de iarna!

  • Cristin Crenganis spune:

    Ne-am procopsit cu tema sufletului dezechilibrat (din nou ?!) că se schimbă ora de vară/de iarnă.
    Un alt exemplu concret din seria ,,s-a tâmpit poporul, cu televizorul”…..
    Care dezechilibru?! Care perturbări?! Care efecte super, extra, mega nocive?!
    Eu unul într-o carieră de peste 43 de ani de muncă n-am simțit nici un disconfort, nici un dezechilibru. Ba din contra, în sezonul de vară se câștigă o oră de activitate.
    Ne-am învățat în această falsă democrație (instigați fiind prim media) să ne plângem și să fie indignați de tot ceea ce de fapt ne este benefic și sănătos.
    S-a întors lumea cu josul în sus.
    De multe alte lucruri cu adevărat grave nu ne indignăm: că suntem furați ca-n codru, că cei aleși (?!) nu ne reprezintă interesele noastre, s.a.m.d.
    Ora de vară/iarnă ar trebui să fie ultimul motiv de indignare pentru poporul român.

    DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!!!

  • Marius spune:

    Să se treacă la ora de vară și să rămână așa. Pentru fra#ieri, este lumină până la ora 21:00, iar dimineața de la ora 05:00. Pentru aceeași fra%aieri, când mergeți in strainatate și schimbări fusul orar, nu este problema?

  • Billy spune:

    Dubios de multe comentarii „pro ora de iarnă”. In jurul meu sunt foarte mulți care vor numai ora de vara.

  • Florica spune:

    si daca nu va ganditi la noi cei mai de varsta inaintata ,ganditiva macar la copiii care sunt supusi acestor modificariii Anulati schimbarea orei

  • Danut spune:

    Cei care vor sa rămână ora de iarna permanent habar nu au ce înseamnă acest lucru. in luna iunie s-ar lumina la 3.Credeti că o persoană care lucrează în schimbul 2 și ajunge acasă la 12-1 noaptea mai poate sa se odihnească daca nici nu s-a
    pus bine in pat și se face deja lumina .

  • Marcel Serbanuta spune:

    puturosilor vara se face lumina la 4:30 si voi vreti sa incepeti lucrul la 9 nu la 8?eu am trait doar cu schimbarea orei si nu am suferit nimic,corpul inainte cu cateva daptamani simte ca creste ziua si se trezeste mai devreme,si cocosul canta inainte de zori.sa nu se schimbe dar vara sa incepeti lucrul la 6 putori si lichele de bugetari care traiti din munca noastra,ati vrea toata vara sa va sculati doar la 9!

  • Sebastian spune:

    Ușor mai suntem de manipulat!!! Și cititorii articolului dar și cei care ați dat copt- paste. NU ora de vară a fost introdusă pentru maximizarea eficienței, nu ora de vară este inovația ci ora de iarnă în care ne aflăm acum. Iar pentru sănătate impactul devastator este acum cu ora de iarnă!!! Exista un anumit ritm de refacere a organismului, un așa numit ceas biologic. Ei bine, acesta este in concordanță cu ora vară, de dinainte de alternanța introdusă în epoca industriala comunistă… Efectul? Omul nu mai prinde mare lucru din intervalul 22:00 -2:00 absolut necesar refacerii organismului… Poate că cei mai mulți adorm in intervalul 23-00, ori asta înseamnă în realitate ( schimbarea orei NU schimba și ceasul biologic) a se adormi permanent o viață întreagă în intervalul 00:00 – 01:00!! Asta înseamnă imunitate permanent scăzută, vulnerabilitate la cancere, boli nervoase, etc … De fapt, oare nu chiar asta se dorește?

  • Ștefan spune:

    Influența Marilor Trusturi producătoare de Medicamente își spune cuvântul în toată lumea nu numai la noi.
    Dacă se renunță la schimbarea orei vânzările lor se vor diminua cu cel puțin zece-cicisprezece procente fapt care nu se vrea a se întâmpla.
    Câștigurile din medicamente sunt echivalente cu cele din droguri dar sunt legale!
    Este o decizie grea și , din păcate, nu cred că se va lua!
    Este tot “împinsă” de la o legislatură la alta și numai micșorarea corupției ar putea forța guvernele să acționeze corect!

  • Ionut spune:

    Dar schimbul de noapte când va fi eliminat??
    Ăla nu afectează sănătății?
    E sănătos să lucrezi în 3 schimburi?

  • Sebastian spune:

    Ușor mai suntem de manipulat!!! Și cititorii articolului și nu numai… NU ,,ora de vară” a fost introdusă pentru maximizarea eficienței, nu ,,ora de vară” este inovația ci ,,ora de iarnă”, în care ne aflăm acum. Iar pentru sănătate impactul devastator este in privinta ,,orei de iarnă”!!! Exista un anumit ritm de refacere a organismului, un așa numit ceas biologic. Ei bine, acesta este in concordanță cu ora vară, de dinainte de alternanța introdusă în epoca industriala comunistă… Efectul? Omul nu mai prinde mare lucru din intervalul 22:00 -2:00 absolut necesar refacerii organismului… Poate că cei mai mulți adorm in intervalul 23-00, ori asta înseamnă în realitate ( schimbarea orei NU schimba și ceasul biologic) a se adormi permanent o viață întreagă în intervalul 00:00 – 01:00!! Asta înseamnă imunitate permanent scăzută, vulnerabilitate la cancere, boli nervoase, etc … Dar oare, nu chiar asta se dorește?

  • Craiu Larisa spune:

    Doresc să se elimine ora de vară,să fie ora de iarnă
    Dar nu vrea nimeni din parlament să ia măsuri
    Dacă tot schimbi ora în fiecare an este foarte obositor pentru fiecare om
    Suntem în Uniunea Europeană din 2023
    Ar trebui eliminată ora de vară!
    părerea mea!

  • Zoltan spune:

    Sa se treacă la ora de vara pentru ultima data.Sa beneficiem de o ora de lumina în timpul nostru liber după lucru și pentru a putea face ceva și pentru gospodăria noastră.

  • Hector spune:

    Ora de iarnă este cea NORMALA !
    Ora de vară trebuie ELIMINATĂ definitiv !!!

  • Sandu spune:

    Trebuie să renunțăm la ora de vară, cât mai repede, de anul ăsta dacă se poate !

  • Daniela spune:

    Ora de iarna este cea naturala, aceea trebuie sa ramana. Sa terminam odata cu experimentele.

  • Costel spune:

    E clar pentru cîțiva care văd mai bine și înțeleg totuși folosul general,că ora de VARĂ ESTE MAI FOLOSITOARE TOTUȘI,PENTRU CĂ DUPĂ SERVICI,E MAI MULTĂ LUMINĂ NATURALĂ NECESARĂ ACTIVITĂȚILOR ACASĂ PÎNĂ LA ORA 22.00,AR FI BINE ȘI PRACTIC FOLOSITOR SĂ RĂMÎNĂ PERMANENT ORA DE VARĂ ȘI SĂ NU SE MAI SCHIMBE,ESTE PRACTIC MAI BINE.

  • Bucșă Angela spune:

    Lăsați ca timpul să decurgă așa cum a fost rânduit de Dumnezeu ! Mie personal,această oră de vară mi-a afectat grav somnul . De la vârsta de 20 ani, suport această bulversare a ceasului biologic. Oricum, ora de vară nu se justifică din punct de vedere economic. Luați odată o hotărâre înțeleaptă și pentru noi !

  • Viata în natura spune:

    Nici pe mine nu ma deranjează ora de vara. Faptul ca seara stau mai mult afara, în aer liber și nu în fata televizorului, ma ajuta sa vad avantajele traiului în natura și sa caut mai mult asta.
    Cât despre dimineața, cred ca pot efectua activități mult mai eficiente dacă ma scol mai devreme.

  • Cornel Jalba spune:

    Nu mai schimbați ora de vara

  • Cartonașul rosu spune:

    În Romania s-a lucrat trei schimburi in peste 70-80% din firme . Spuneți unde era economia de energie electrică? Nici atunci nici acum nu-și avea/ are rost, mai ales acum când foarte mulți angajați lucrează de acasă, când sunt f.f. puține firme care lucrează in trei schimburi iar marile firme și supermarketuri au programul de la ora opt sau chiar 10. AȘA CĂ AR TREBUI SĂ LE VINĂ MINTEA LA CAP CUIVA ( se știu ei cui)

  • Serbu Radu spune:

    buna ziua. Mai cei care puteti sa schimbati ora care era inainte, rog sa o faceti urgent, ca ora sa revina la normal, cum a fost o data pentru ca nu avem nici un avantaj. OK ?.

  • Gheorghe Mociran spune:

    N-au ei timp

  • Gheorghe Mociran spune:

    N-au ei timp de noi , vin alegerile si tot ce contează este sa prinda un loc caldut in viitorul parlament. Sper ca europenii sa voteze politicieni capabili sa schimbe din temelii legile care aduc atingere intereselor cetatenilor europeni .Sa avem grija la vot unde punem stampila daca vrem o schimbare .Sunt de acord cu eliminarea orei de vara .

  • Alex Andrei spune:

    Ora de iarna nu aduce economii ci pierderi.
    Daca se da ora inapoi iarna, seara vine mai devreme cu o ora, deci becurile merg mai mult cu o ora si pierdem foarte multa energie aiurea. Ecologiștii se pare ca sunt niste marionete care fac ceva doar dacă primesc ordin.

  • Macovei Ilie Sorin spune:

    Să lase ora acea veche de iarnă..Să se schimbe ei la minte .destulă bătaie de joc..nu vă mai satura satana de atâta politică pentru folosul vost nu mai chinuiți poporul și urmașii..

  • Nikc spune:

    Ora de vara este cea normala!

  • Krys spune:

    Bună ziua, mă mir ce comentarii citesc aici… Cum adică vă îmbolnăviți dacă se schimbă ora? De la ce vă îmbolnăviți, vă doare capul dacă ceasul arată altă oră? Și de ce vi se fură o oră de somn, poți dormi cât vrei. In fine, eu prefer să fie în Decembrie întuneric la ora 18.30 nu la 17.30 cum este cazul „acum” , și vara să fie încă lumina la 22.00… În rest, că vă îmbolnăviți, că vă bulversează, că pensia de CAP, că etc, astea-s prostii care merg la cei cu 8 clase care preferă o anumită culoare mai aurie, așa…

  • Jincov Stefan spune:

    .nu mai schimbați ora de vara sunt bătrân și vreau sa mai trăiesc câte zile mi-o mai da bunul Dumnezeu doamne ajuta să nu se mai schimbe ora

  • Stefan Jincov spune:

    nu mai schimbați ora

  • G spune:

    Poți să exemplifici urmările nefaste la care te gândești ?

  • Daniel spune:

    Eu cred că este nevoie de ora de vară. Numai că ea se schimbă prea devreme primăvara și prea târziu toamna. Sunt de ajuns 5 luni de “oră de vară”. Dar, cei care conduc lumea, duc totul la extrem.

  • Nistor spune:

    cum sa te imbolnavesti din cauza orei de vara? va îmbolnăviți de la droguri,băutură,țigări….

  • Daniel spune:

    Dacă dorim să ținem “ora de vară” și iarna ca să se întunece mai târziu în decembrie, s-ar putea să avem surpriza să se lumineze în jur de ora 9…și pe la noi școala începe la 7:30. E greu…

  • Rio spune:

    Comentarii care mai de care.. Întrecerea geniilor.. 😄😄
    Fiecare isi face programul după cum dorește.
    Iar orele ar fi bine sa respecte bioritmul organismului..
    Cine vrea cu o ora înainte se poate muta în Rusia.. 😄😄

  • Bogdan spune:

    Ptr toți care doresc să rămână la ora de iarna doresc sa le amintesc că având ora de vara în permanență .iarna câștigă o ora de lumina in care pot merge cu copii in parc sau acei copii au o ora de lumina in care pot sa se joace.
    rămânând la ora de iarna. vara când ne vom trezi sa mergem la job soarele vara la ora 8sau 9 când merg majoritatea la job va fii deja foarte sus pe cer
    acei medici inteligenți uita că organismul uman este condus de ciclul solar și tu deja de la ora 6sau 7 ești treaz și aștepți una sau doua ore in pat sa mergi afara ca de sunt închise magazine .serviciul incepe la 9 .iar la final de ziua de uiți că e noapte și nu pot ieși în parc sau la bere 🍻

  • marius tcm spune:

    Schimbatul orei in decursul atâtor ani nu cred că a omorât pe nimeni, ea a fost făcută pe baza unor analize și nu neaparat economice așa cum se știe, dar ținând cont de activitatea umana ,ora de vară ofera timp mai mult pentru diverse activitati !

  • Daniel spune:

    Domnul Bogdan are dreptate când vorbește de perioada verii(mai/septembrie), dar iarna aceeași copii care s-au jucat seara în parc vor avea o problemă dimineața la trezire când trebuie să se ducă la grădiniță sau școală pe întuneric.

  • Ostaș spune:

    Ora de iarnă este ora normală!

  • gicu spune:

    De cand ma obliga sa merg cu farurile aprinse si ziua nu mai conteaza ora. Curent mult se consuma cu stopurile lui Gentea!
    Alfel, ora de vara e mai buna ca ne da concediu si bonuri de vacanta, dar si iarna ne da bonuri de caldura. Iarna, vara dar sa ne dea!

  • Gigi spune:

    ora de iarnă a fost introdusă de ocultă și de liderii industriași pentru ca să stăm în frig și să plătim mai mult gaz și curent și astfel să se facă noapte mai repede.. merge lumea cu noapte la serviciu iar când se întoarce tot noapte e, ca să plătească populația curent să nu plătească industriașii. ora de iarnă trebuie scoasă

  • Miron gheorghe spune:

    ora de iarna este ora reală astronomică.luru dovedit de oamenii de știință.restul este o prostie.comentarii fără rost.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3