New Profesional Consult 930 x 122

anm

Particule de praf saharian peste România

O masă de aer ce conţine particule de praf saharian va fi prezentă în sudul României, informează ANM, potrivit agerpres.ro

Citiți și: Meteorologii anunță vreme severă. Zonele afectate de fenomenele extreme

Concentraţiile de praf saharian nu sunt foarte ridicate.

Masa de aer care le conţine a fost antrenată de circulaţia generală a aerului dinspre Asia peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi abia ulterior şi peste România.

Citiți și: Vremea rea nu ne lasă! Sunt în vigoare alerte meteorologice

Valul de praf saharian a intrat de marți în țara noastră.

Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate.

Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)”, precizează ANM, conform sursei citate.

Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an. Acest fenomen poate avea consecințe asupra vremii.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: jurnalul.ro

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90