930X122 MAIA

inundatii

Piteștiul, ,,sub ape”: Soluția inedită pentru problema majoră a inundațiilor: Unic în țară

Piteștiul, ,,sub ape”: Soluția inedită pentru problema majoră a inundațiilor

Citiți și: Gheorghe Zamfir, cetățean de onoare în ultima ședință a CL Pitești

Municipiul Pitești face un pas important care promite să rezolve problema inundațiilor formate pe străzile din oraș în urma ploilor torențiale.

Pitești este primul oraș din România care dă startul realizării unui plan concret de management al apelor pluviale!

Citiți și: De fapt, asta se întâmplă în Centru! Oamenii trebuie să afle adevărul

Astăzi, 10 octombrie 2024, a fost semnat contractul de servicii în vederea realizării  Planului de Management al Apelor Pluviale pentru Municipiul Pitești:

Prestatorul proiectului este SC JBA Consult Europe SRL București, iar valoarea contractului este de 920 de lei, inclusiv TVA.

Durata de realizare este de 5 luni.

,,Consultantul va elabora Planul, prin parcurgerea – adaptată specificului acestui tip de studiu și disponibilității informațiilor de la nivel local – a celor 3 etape stabilite de Directiva Inundații, respectiv:

– Etapa 1 – Evaluarea preliminară a riscului la inundații;

– Etapa 2 – Elaborarea hărților de hazard și risc la inundații;

– Etapa 3 – Elaborarea Planului de Management al Apelor Pluviale.

Etapa 1 presupune o analiză a situației curente în legătură cu istoricul evenimentelor de inundații pluviale care au avut loc în Municipiul Pitești, o analiză asupra modului în care în prezent se gestionează apele pluviale și o vizită în teren a punctelor critice din punct de vedere al producerii inundațiilor pluviale, cunoscute la momentul actual.

În cadrul celei de a doua etape, se va face o analiză a modelelor hidraulice disponibile și vor fi dezvoltate noi modele, actualizate cu cele mai noi informații disponibile la Operatorul de Apă, Primărie și ABA Argeș Vedea, în vederea elaborării hărții de hazard la inundații pluviale. De asemenea, pe baza rezultatelor modelării hidraulice, vor fi întocmite hărți de risc la inundații pluviale.

Toate informațiile obținute în cadrul celor 2 etape vor reprezenta punctul de plecare în etapa a treia, respectiv stabilirea Programelor de intervenții / măsuri. Acestea vor lua  în considerare politicile actuale și viitoare de planificare, precum și propuneri de intervenții axate pe implementarea Soluțiilor Bazate pe Natură și a Sistemelor Sustenabile de Drenaj.

Consultantul va realiza o evaluare a eficienței măsurilor, prin modelare hidraulică, și va întocmi o hartă de hazard în care se va simula situația „post implementare”.”, potrivit comunicatului de presă transmis de reprezentanții Primăriei Pitești.

Piteștiul, ,,sub ape”: Soluția inedită pentru problema majoră a inundațiilor

Măsurile și intervențiile identificate se vor constitui într-un Plan de investiții pentru gestionarea apelor pluviale.

Consultantul va face o prioritizare a acestor măsuri și o estimare financiară preliminară (aproximativă).

Planul de Management al Apelor Pluviale va include rezultatele tuturor celor trei etape mai sus menționate și va fi prezentat în forma preliminară autorităților competente.

Observațiile și recomandările acestora vor fi integrate de către consultant în forma finală a PMAP, se mai arată în comunicat.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

555×222  MAIA
570 X 90 POSADA 3