930×122 CAPRA 5

santier_oarja03

Ambasadori si fostul presedinte Constantinescu- constructori cu acte

 

La invitaţia ambasadorului SUA la Bucureşti, E.S. Mark Gitenstein, şi a soţiei sale, mai mulţi omologi din Bulgaria, Canada, Grecia, Italia, Molfova şi reprezentanta Corpului Diplomatic al Franţei la Bucureşti, Dna. Marie Colette Lalire, au lucrat alături de fostul preşedinte Emil Constantinescu şi voluntarii din cadrul Habitat for Humanity, pe şantierul de la Oarja.

Membru în Consiliul Director al Habitat for Humanity International din 2009, fostul şef al statului a reuşit să aducă aproape presoanele oficiale în cadrul proiectului „Ambasadorii construiesc 2010”, la construcţia unei locuinţe simple, decente pentru o familie nevoiaşă din localitatea Oarja.
„Ambasadorul Americii a trimis o invitaţie către toţi colegii lui, ambasadori, şi practic, cine a putut să vină, a venit. Participarea a fost voluntară. În Oarja am lucrat foarte mult pe renovarea unor blocuri, avem cam 60 de apartamente pînă la momentul acesta. Ne propunem să construim în fiecare an cîte 10 pînă la 50 de case, în funcţie de resursele pe care le avem. Prima cerinţă este să aibă nevoie de casă, a doua este să participe la construcţia casei, au un anumit număr de voluntariat pe care trebuie să le petreacă la construcţia casei şi un al treilea criteriu este să participe la construcţia casei, costurile sunt foarte mici – cam 12.000 de euro, pe care îi poate achita în rate lunare timp de 20 de ani. În fiecare filială pe care o avem, există un comitet, se face o listă, un dosar, apoi se alege de criteriile enunţate mai sus. Avem şi grupuri ţintă cărora le dăm casele pe gratis, cum sunt comunităţile de romi. Nu vrem să renunţăm la ideea de a primi banii înapoi, dar acolo uneori nu primim tot costul casei. Nu neapărat legat de romi, dar noi avem proiecte speciale pentru ei, dar sunt şi alte persoane foarte foarte sărace cărora încercăm să nu le luăm nimic”, ne-a precizat Mona Prisacariu, directorul Dezvoltare, Resurse şi Comunicare în cadrul Asociaţiei Habitat for Humanity.
Habitat între admnistraţia locală şi ONG
santier_oarja02
Emil Constantinescu a povestit cum s-a implicat în proiectele Habitat pentru Umanitate: „Am început ca voluntar la Rădăuţi, la Beiuş, după care am lucrat ca voluntar în fruntea unei echipe româneşti în Golful Misissippi ca urmare a efectelor uraganului Katrina. Acolo am avut plăcerea să construiesc o casă alături de fostul preşedinte al SUA Jimmy Carter. Anul trecut am fost ales în board-ul internaţional al directorilor Fundaţiei, care este un board restrîns, care hotărăşte proiectele finale şi finanţarea pe plan mondial. Habitat for Humanity este cea mai importantă organizaţie de voluntariat din lume la ora actuală, derulează fonduri uriaşe pe plan mondial. Sigur, ea a început în America şi este o bucurie pentru mine că Fundaţia Regională pe România Habitat for Humanity este una performantă. Am reuşit să obţinem de la bănci şi de la alte structuri, ministere de resort, fonduri care să permită construcţia unor case şi în alte zone din România”, a explicat Constantinescu.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90