pizzeria sapori  930 122

stireanu

Bocul si Cecul

Turneele electorale ale liderilor PDL, aflaţi în competiţie directă, au readus în discuţie problema repartizării fondurilor publice către administraţiile locale. Vizat este mai ales bugetul aflat în pixului Elenei Udrea, destinat Programului de dezvoltare a infrastructurii rurale, care a fost lansat în 2006, prin faimoasa O.G. nr. 7/2006.

Fostul parlamentar şi ministru secretar de stat la Cultură, Octavia Şireanu, o cataloghează pe Elena Udrea drept carnetul de cecuri al lui Emil Boc, şi cea mai eficientă metodă pe care actualul preşedinte al PDL încearcă să îşi menţină puterea. „Cum s-a putut constata în ultima perioadă, Emil Boc este însoţit peste tot în ţară dna Elena Udrea, care este un fel de carnet de cecuri al premierului. Pe unde merge acesta să-şi găsească susţinători, apare şi dna Udrea cu <> – contracte de milioane de euro.

La o întâlnire regională a primarilor liberali şi social-democraţi care a avut loc săptămâna trecută la Cluj Napoca s-a arătat că, în ultimii doi ani, primăriile PDL au primit 331 de milioane de lei, cele ale PSD – 175 de milioane, iar ale PNL – 150 de milioane. Altfel spus, primarii PDL au primit mai mulţi bani decât cei ai PSD şi PNL la un loc. PDL a primit de două ori mai mulţi bani în condiţiile în care PSD are cu 20% mai multe primării, primarii PSD au depus cu 20% mai multe proiecte, iar proiectele lor au întrunit în general punctaje mai mari decât cele depuse de reprezentanţii PDL. Aceeaşi statistică arată că un locuitor dintr-o localitate UDMR primeşte 136 de lei, unul de la PDL – 115 lei, în timp ce unul dintr-o localitate condusă de un primar PSD primeşte 62 de lei, iar un altul dintr-o localitate cu primar PNL primeşte 64 de lei.

Peste 1,2 milioane de oameni trăiesc în localităţi care nu au mai primit niciun ban pentru apă şi canalizare în ultimii 2 ani de zile. Banii publici strânşi de la toţi contribuabilii din România se împart, în general, doar clienţilor politici şi de afaceri ai mai-marilor de la PDL. Se au în vedere două inele concentrice. Mai întâi se distribuie fondurile către localităţile conduse de primari ai PDL şi ai coaliţiei guvernamentale. Apoi, intervine „lista scurtă”, dintre toţi aceşti pedeliştii primind bani doar cei ale căror organizaţii îl susţin pe Emil Boc la preşedinţia partidului.

Criteriul politic este dublat şi de unul de corupţie, prin mecanismul de contractare. Licitaţiile se câştigă de firmele indicate de PDL, iar ofertele sunt supraevaluate pentru a asigura „parandărătul”, adică suma care se întoarce către cei care au organizat licitaţia şi au aprobat contractul.

Acest fenomen îl recunoaştea, săptămâna trecută, până şi comisarul european Dacian Cioloş, explicând că România nu absoarbe fonduri europene din cauza faptului că nu se acceptă decât proiecte realizate de anumite firme de consultanţă.

Sunt situaţii în care acesta a ajuns la 100%, adică nu se execută nimic în teren, dar banii se încasează. Exemplul cel mai elocvent îl reprezintă rezilierea recentă a contractelor celor trei „regi ai asfaltului” – Căşuneanu, Umbrărescu şi Besciu „Golden Blitz”- pentru executarea autostrăzii Bucureşti – Ploieşti. Astfel, la plecarea din şantier, cei trei celebri clienţi ai camarilei cotroceniste executaseră 53% din lucrare, dar încasaseră 77% din valoarea majorată a contractului! În bani, asta înseamnă că le-au rămas în conturi peste 70 milioane euro primiţi de pomană, fără ca suma asta să aibă corespondent în lucrările efectuate. Iar ca premiu pentru faptul că de 16 luni nu lucraseră nimic pe respectivul şantier, firmele celor trei barosani au fost desemnate a doua zi să lucreze la autostrada Nădlac-Deva!”, a precizat Octavian Ştireanu.

New Profesional Consult-555×222
Pizza Sapori Italia 570 90