New Profesional Consult 930 x 122

Clasa politica din Romania trebuie reformata

mm Craiova. 27 octombrie 2009. PDL.
Presedintele Traian Basescu s-a aflat zilele trecute la Craiova, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai administratiei locale, precum si cu reprezentanti ai fermierilor si agricultorilor din judetul Dolj.
In cadrul discursului sau, Presedintele Traian Basescu a facut referire la sistemul de salarizare, la cel de pensii, precum si la necesitatea reducerii numarului de parlamentari si a existentei parlamentului unicameral.
Avem o mare problema: lipsa de echitate in privinta salarizarii si a pensiilor
„Cei cinci ani de mandat ne-au aratat ca avem o alta mare problema – lipsa de echitate – prin crearea unor categorii favorizate in ceea ce priveste salarizarea, pensiile. Sunt oameni sau sunt categorii care au ajuns la un sistem de salarizare desprins de realitatile Romaniei, in timp ce mare parte a sistemului bugetar are un sistem de salarizare, sa spunem, in acord cu posibilitatile reale ale Romaniei de astazi. Sunt categorii favorizate, categorii favorizate care s-au constituit in suportul sistemelor de care vrem sa scapam. S-au dat salarizari speciale pentru judecatori, pentru diplomati, pentru diverse alte categorii care nu au nici o motivatie sa fie in sisteme speciale de salarizare. De aceea, cred ca unul din lucrurile esentiale pe care Guvernul Boc le-a facut a fost noua Lege a Salarizarii”, a afirmat Presedintele Romaniei. Traian Basescu a mai spus ca „in noua legislatie, cei care aveau un sistem de salarizare special care favoriza anumite categorii sunt, pe buna dreptate, nemultumiti. La fel de indreptatita este si nemultumirea celor care ar fi sperat mai mult. Dar eu vreau sa va spun ca nu putem ajunge la o recunoastere a corectitudinii statului, pana cand nu punem ordine in sistemul de salarizare. Salarizarea va creste pentru toti, pe masura ce productivitatea si economia romaneasca vor merge catre cote superioare”.
Referitor la sistemul de pensii, Traian Basescu a declarat ca „era absolut inechitabil sa se calculeze pensia in functie de venitul din ultima luna sau in functie de venitul din ultimele trei luni sau in functie de venitul din ultimele sase luni. Erau aceste categorii favorizate, si institutiile aveau grija ca in ultima luna sau in ultimele luni sa dea prime, sa dea al 14-lea salariu, al 13-lea salariu, sa dea prime de excelenta si toate cele, practic se furau banii de pensie. Noua lege a pensiilor vine si pune regula”.
471 de parlamentari sunt prea multi
Presedintele Romaniei a facut referire si la referendumul din data de 22 noiembrie: „471 de parlamentari sunt prea multi. Maxim 300 sunt suficienti pentru a fi o norma de reprezentare de 70-80.000 de cetateni la un parlamentar. O singura Camera este, de asemenea, un lucru echitabil si necesar. Daca tot discutam despre desfiintarea de agentii, de pierderi de locuri de munca din aparatul bugetar, de ce politicul sa fie ocolit de acest concept de flexibilizare a institutiilor statului? De aceea, sustinerea Parlamentului unicameral si a reducerii numarului de parlamentari de la 471 la maxim 300 mi se pare ca reprezinta un obiectiv corect. Nu numai aparatul de stat trebuie reformat, dar si clasa politica. Pentru clasa politica s-a introdus votul uninominal, dar trebuie diminuata si birocratia la nivelul Parlamentului. „In ceea ce priveste Parlamentul unicameral, vreau sa stiti ca mai este un lucru de care trebuie sa tinem cont. Practic, Parlamentul de la Bruxelles, Parlamentul European, devine si una din camerele Parlamentului Romaniei. Deci, de la 1 ianuarie vom avea oricum o camera politica la Bruxelles. Daca am avea si doua acasa, am avea un Parlament cu trei camere care ar face, repet, cam acelasi lucru. Parlamentul de la Bruxelles va lucra corelat cu Parlamentul Romaniei, spre exemplu, ca la Romania ne referim. Nu vor putea adopta nicio reglementare la nivelul european pana nu consulta Parlamentul Romaniei, care va trebui sa dezbata, sa hotarasca ce pozitie adopta si ce pozitie transmite Parlamentului de la Bruxelles. Deci, oricum vom mai avea un Parlament la Bruxelles, care va lucra si pentru cetatenii romani, cum lucreaza pentru toti cetatenii Uniunii Europene”, a mai spus presedintele Traian Basescu.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90