NOR CURIER 930X122

iani_popa

Datoriile pe care le platim la anul, cat bugetul sanatatii

Liderul PNL Piteşti, Ion Popa, susţine că asumarea unui deficit bugetar de sub 2% din PIB la construcţia bugetului pe 2012 este periculos, în condiţiile în care guvernul nu are în plan decât noi măsuri de austeritate. În opinia copreşedintelui USL, cheltuielile estimate cu dobânzile se vor dirica la 11,4 miliarde lei, adică aproape cât bugetul sănătăţii.

„După 3 ani de măsuri anticriză marca Boc, România nu este pregătită pentru noul val de recesiune, iar românii sunt într-o situație economică și socială mult mai rea. Liderii PD afișează un optimism inconștient, discută despre deficitele bugetare fără să spună că acestea au fost an de an mult mai mari decât în anul 2008.

Datoria publică și costurile ei reprezintă, însă, cea mai mare vulnerabilitate a României. Cheltuielile cu dobânzile au fost 3,9 mld lei în 2008, 6 mld lei în 2009, 7,3 mld lei în 2010, iar în 2011, la nouă luni – 6,5 mld lei, preliminat pe întregul an 8,6 mld lei. În 2012 cheltuielile estimate cu dobânzile se ridică la 11,4 mld lei!

Dacă Guvernul va asumă pentru 2012 un deficit bugetar de sub 2% din PIB, el nu va ajunge nici pentru plata dobânzilor. Practic, în anul 2012, cu o ţară adâncită în sărăcie, România va plăti pentru datorii aproape cât tot bugetul public al sănătăţii.

Reducerea deficitului bugetar, care este lăudabilă ca intenție, nu se poate face sustenabil decât pe baza creșterii economice. Prin măsurile preconizate în 2012, nu se creează nici un loc de muncă, ba dimpotrivă vor fi restructurări și în zona bugetară și în cadrul companiilor de stat, ceea ce înseamnă un șomaj mai mare”, a precizat Popa.

Uniunea Social- Liberală propune reducerea contributiilor la asigurările sociale, reducerea TVA, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură, care să determine scăderea acesteia pentru produse agricole, respectarea legii actuale în ceea ce priveste indexarea pensiilor cu rata inflatiei si mentinerea cotei de cofinantare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene. Tot în proiectul de buget, opoziţia cere reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, blocarea cheltuielilor de partid prin suspendarea programului national de dezvoltare a infrastructurii si a altor cheltuieli similare, obligarea primului-ministru de a nu mai folosi fondul de rezerva al guvernului decât pentru situatii de urgentă în locul alocării de fonduri primarilor puterii, mentinerea actualei contributii la pilonul 2 de pensii si stimularea atragerii de fonduri europene, care sa completeze fondurile interne si care să ajungă în economie pentru crearea de noi locuri de muncă.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3