930×122 CAPRA 5

gerea_pendiuc_ep

Deputatul Andrei Gerea şi primarul Tudor Pendiuc: „Avem soluţii civilizate pentru problema câinilor fără stăpân”

În ultimii ani, problema câinilor fără stăpân a căpătat, la fel ca în alte mari oraşe din ţară, o amploare deosebită în Piteşti. În prezent, în biobaza celor de la „Ute Langenkamp” – cel mai mare adăpost de câini din lume- sunt peste 3.000 de câini, locurile disponibile nemaiexistând. Acesta este şi motivul pentru care acţiunile de colectare a maidanezilor de pe domeniul public din Piteşti au intrat într-un impas, fiind destul de rare în ultima vreme.

Cu bunele şi cu relele sale, ca orice parteneriat, protocolul cu fundaţia „Ute Langenkamp” – Iubiţi Maidanezii şi-a arătat, pentru o vreme, eficienţa. Pentru că nu a existat însă un cadrul legal adecvat, oraşul continuă să fie umplut de câini fără stăpân.
Primarul Tudor Pendiuc a înţeles că trebuia să ia măsuri urgent. În 2011, Primăria a achiziţionat un teren chiar lângă actuala biobază de la Smeura, iar lucrările pentru noul adăpost, care va avea o capacitate de 2300 de locuri sunt în derulare, urmând ca, probabil, până la finele anului să fie deschise primele module, iar din 2013 să devină pe deplin funcţională.
Fără o lege adecvată, primăriile se zbat degeaba
Deputatul USL Andrei Gerea susţine însă că toate eforturile administraţiei locale vor fi, în doar câţiva ani, în van dacă legea animalelor fără stăpân nu va oferi o soluţie la nivel naţional şi a explicat că intenţia sa este de a veni cu un proiect legislativ care să îşi dovedească eficienţa, după un model propus şi de primarul Tudor Pendiuc. „Atunci când a fost dezbătută legea câinilor fără stăpân, parlamentarii PDL, pe atunci majoritari, au decis că aceste animale trebuie eutanasiate. Doar la atât s-a rezumat soluţia lor: exterminare. Graţie intervenţiei USL, care a contestat legea, alături de asociaţiile non-guvernamentale, acest punct nu a mai putut fi aplicat, din fericire. Am discutat cu primarul Tudor Pendiuc şi voi propune în Parlament soluţii civilizate şi eficiente la această problemă care nu poate fi rezolvată doar prin forţa proprie a administraţiei locale. Trăim într-o ţară europeană şi trebuie să aplicăm măsuri europene. În primul rând, ar trebui sterilizaţi toţi câinii, inclusiv cei din gospodării, pentru că multe animale sunt abandonate din comunele din zona Piteştiului. În afară de animalele de rasă, toţi câinii ar trebui sterilizaţi. Apoi, câinii fără stăpân colectaţi de pe străzile din Piteşti şi duşi la noul adăpost de la Smeura, vor fi şi ei cipaţi, sterilizaţi şi oferiţi spre adopţie. Nu eutansiaţi, aşa cum au vrut cei de la PDL. Abia dacă, după o anumită perioadă, un câine nu îşi găseşte stăpân ar putea fi eutanasiat. Trebuie să le acordăm tuturor o şansă. Câinilor, pentru că nu au nicio vină că au fost abandonaţi. Iubitorilor de animale, printre care mă număr şi eu, care pot salva astfel un suflet nevinovat. Dar şi autorităţilor şi cetăţenilor, care nu trebuie să se confrunte cu haite întregi, care uneori devin agresive. Aşa se întâmplă peste tot în Europa”, este soluţia propusă de deputatul Andrei Gerea, candidatul USL pentru un nolu mandat în Colegiul Piteşti- Nord.  
Primăria Piteşti creează şi serviciu de ecarisaj care să se ocupe de gestionarea noii biobaze care se construieşte la Smeura. Este vorba de un fel de “Poliţie a animalelor” care se va ocupa şi de strângerea animalelor de pe străzi, dar şi de protejarea acestora în faţa abuzurilor.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90