NOR CURIER 930X122

Despre regionalizare

altDe câtva timp citesc despre problema asta în presa locală. Ziariştii argeşeni, piteşteni au intrat în agitaţie. S-a vorbit mult despre felul în care vor fi făcute, premierul Ponta a propus iniţial regiunile istorice ale României. În acest caz am avea trei regiuni mari: Muntenia, Transilvania şi Moldova, trei regiuni medii: Oltenia, Banat, Dobrogea şi două sau trei mici: Crişana, Maramureş şi eventual Bucovina. Se pare că între timp probabil pe baza acestui criteriu de populaţie s-a decis să menţină cele 8 regiuni de dezvoltare. Şi în acest moment jurnaliştii noştri au intrat în criză, vor neapărat să devenim capitală a regiunii Muntenia. Această regiune ar urma să cuprindă următoarele judeţe: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa,  Teleorman.  Dacă stai şi te uiţi la poziţionarea geografică, singurul oraş care ar corespunde capitalei este Bucureştiul care nu-i parte a regiunii dar este capitala României. Aş că normal aici s-ar putea poziţiona centrul politic al acestei regiuni. Celelalte două oraşe cu pretenţii sunt Ploieşti şi Piteşti ar putea obţine unul sediul financiar şi altul cel economic. Dar cu părere de rău pentru domnul Golescu de la cotidianul Argeşul, Piteşti este excentric plasat pentru capitala acestei entităţi regionale, chiar dacă  este la capătul autostrăzii din Bucureşti, dar departe şi de Slobozia, Călăraşi şi Giurgiu. Din punctul de vedere al apropierii Ploieşti stă mai bine având acum, conexiune prin autostrada de la Bucureşti.   Ploieşti este din acest punct de vedere mai bine plasat, fiind oarecum la mijloc şi este aproape dublu ca populaţie. Eu sunt de loc din Ploieşti şi locuiesc de aproape 40 de ani în Piteşti şi din acest motiv mi-ar conveni ca să fie  aici la Piteşti. Doar argumentul economic al Daciei ar atârna greu la o astfel de decizie. Dacă această capitală administrativ s-ar stabili prin votul reprezentanţilor şanse mari de tot Ploieştiul l-ar avea.

Dar geografia califică mai bine Ploieşti, dacă nu se acceptă Bucureştiul ca sediu administrativ spre regretul meu şi al domnului Golescu!

Dar să nu fim trişti vor fi şi alte capitale de judeţ care nu se vor califica pentru acest rol administrativ şi au o pondere istorică şi economică mai mare. Ca de exemplu pentru regiunea Oltenia este clară Craiova pentru centrul administrativ, Banatul are Timişoara, Ardealul de nord are capitala la Cluj oricât s-ar lamenta Blaga şi Oradea. Complicat este pentru Ardeal centru, care este de departe cea mai urbanizată  regiune, dar opinez că Braşovul, chiar excentric are cele mai mari şanse fiind şi nodul de comunicaţii cel mai important din zonă. În fine pentru regiune de sud est succesul l-ar avea Constanţa că este la mare, iar în Moldova, vor nu vor unii rămâne centrul administrativ la Iaşi.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90