EcoMoto 930×122

    draghici

    In plina criza, scandal de o jumatate de miliard de euro pentru un portal

    Recent, deputatul PSD Mircea Drăghici a dezvăluit faptul că a primit din partea ministerului Comunicaţiilor solicitarea de a furniza date despre evoluţia economică, socială, precum şi alte date despre colegiul său, date care urmau să fie folosite pentru completarea portalului e-Romania, pentru care guvernul a alocat o jumătate de miliard de euro.

    În acelaşi timp, Toma Câmpeanu, şeful echipei e-Romania în ministerul Comunicaţiilor (MCSI) estimează într-un interviu HotNews.ro că alte circa 500 milioane euro vor intra în acest
    sistem în perioada 2014-2017! În acest context, în care sunt solicitate informaţii de la parlamentari despre colegii, când site-ul costă 500 milioane euro- cam cât a fost estimat deficitul pentru bugetul pensiilor, deputatul Mircea Drăghici a înaintat o interpelare noului ministru, Valerian Vreme, cerând să prezinte stadiul programului e-Romania şi modul în care s-au cheltuit banii alocaţi acestui proiect. „Portalul e-Romania, care ar trebui să reprezinte imaginea oficială a României în plan intern şi internaţional şi care are ca ţintă principală, accesul tuturor cetăţenilor şi instituţiilor publice la servicii de Internet în banda largă, este un fel de Fata Morgana a anului 2010, deşi proiectul toacă milioane de euro! Prezent la lansarea portalului, în iunie 2009, primul ministru al României, Emil Boc, a declarat că acest program cu acoperire naţională va fi unul de succes! Până acum tot ce ştim sigur este că pentru e-Romania s-au alocat 500 de milioane de euro. Mai mult, acest program care ar fi trebuit să ajute românii să economisească timp şi bani. e-Romania are ca obiective principale simplificarea procedurilor administrative şi scăderea birocraţiei, reducerea costurilor administrative şi eficientizarea actului de guvernare, creşterea transparenţei actului de guvernare şi a procedurilor administrative.
    Portalul ar trebui să conţină următoarele domenii de interes naţional: e-Administratie, e-Sanatate, e-Mediu, e-Transport, e-Agricultura, e-Justitie, e-Educatie, e-Cultura, e-Biserica, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport, e-Participare,13 programe vor fi dedicate persoanelor fizice, iar restul, celor juridice.
    Culmea tupeului a fost atinsă atunci când fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu a trimis parlamentarilor o adresă prin care le cerea să colecteze şi să transmită toate datele din zonă care trebuie puse în portalul naţional de informaţii şi servici e-Romania. Mai precis, se cerea „furnizarea informaţiilor de bază din sănătate, mediu, transport, agricultură, justiţie, educaţie, cultură, culte, turism, mediu de afaceri şi asociativ, tineret şi sport, participare, servicii publice, programe şi proiecte de interes local, precum şi sprijin pentru menţinerea la zi a informaţiilor de pe site”.
    Cererea este cu atât mai bizară, cu cât e-Romania este un portal pentru care Guvernul a alocat 500 de milioane de euro. Justificarea cheltuirii acestor bani în plină criză şi tăieri de salarii : „Strategia naţională e-România urmăreşte modernizarea statului prin informatizarea interacţiunii cu cetăţenii şi companiile!” În martie 2008, în România erau 12.000.000 de utilizatori de Internet, reprezentând 53,9% din populaţie, potrivit Uniunii Internationale de Telecomunicatii. Creşterea aproape exponenţială a numărului de utilizatori de Internet faţă de anii trecuţi subliniază importanţa informaţiilor regăsite în spaţiul virtual, dar şi disponibilitatea românilor pentru accesul la acest tip de suport informaţional. Având în vedere suspiciunile generate de acest portal, transparenţa banilor publici, precum şi dreptul la informaţie al cetăţenilor, vă solicit să prezentaţi în mod public şi oficial, stadiul programului e-Romania şi modul în care s-au cheltuit banii alocaţi acestui proiect!”, a menţionat Drăghici.

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3