930 x122 grota rece

    tigani_vioara

    La Bruxelles, si tiganii din rulote ar putea avea adrese oficiale

    Zilele acestea, Consiliul Judeţean Argeş este gazda partenerilor proiectului „Politici Publice şi Întreprinderi Sociale” cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG IVC.

    Delegaţia este compusă din reprezentanţi din Regiunea Marche (Italia) – Lider de proiect, Oraşul Forest – Regiunea Bruxelles (Belgia), Regiunea Provence Alpes Cote d’Azur (Franţa), Centrul de Educaţie Pentru Adulţi din Hanovra (Germania), Şcoala de Administraţie Publică Malopolska din cadrul Universitatii Economice din Cracovia (Polonia), Direcţia Generală pentru Economie Socială şi Antreprenoriat din cadrul Guvernului Andaluz (Spania) şi Consorţiul Madrid Sud (Spania).
    Luni, delegaţiile au efectuat vizite de studiu la Asociaţia Caritas din Câmpulung, la unitatea protejată DIZAB-ROM din cadrul Fundaţiei HAND-ROM din Curtea de Argeş şi la Asociaţia „Hercules” din Costeşti. Partenerii europeni au fost interesaţi atât de serviciile sociale furnizate diferitelor categorii de persoane vulnerabile, cât mai ales de activităţile productive iniţiate în vederea obţinerii resurselor financiare necesare îndeplinirii obiectivelor sociale. Miercuri, de la ora 9,30, în sala de conferinţe a Hotelului Victoria, va avea loc un seminar public, în cadrul căruia se vor prezenta programe, politici şi instrumente tehnico-financiare dezvoltate pentru susţinerea întreprinderilor sociale în Italia, Spania, Belgia, Polonia, Franţa, Germania, participanţii urmând să analizeze oportunitatea aplicării acestora în contextul naţional.
    Poate şi pentru că Bruxelles-ul are capacitatea de a acţiona direct, reprezentantul citadelei a ţinut să vină şi cu o noutate absolută în privinţa modului în care autorităţile regiunii încearcă să ţină sub control nu doar problema imigranţilor, ci şi să realizeze incluziunea socială şi pe piaţa muncii. Astfel, există în dezbatere o iniţiativă legislativă prin care romii care trăiesc în rulote pot declara o adresă oficială: „Problema romilor şi a comunităţilor nomade în general a fost una importantă în Bruxelles. Romii şi comunităţile nomade în general deţin o proporţie importantă în Bruxelles. Am considerat că este vorba despre cetăţeni europeni cărora trebuie să li se respecte această cetăţenie europeană indiferent de unde sunt. Belgia este un stat federal, de aceea este datoria regiunilor să decidă în materie de cetăţenie. Când ne uităm la cetăţean ne uităm la aspectul uman, şi când ne uităm la acesta, ne uităm la aspectul social. Pentru a putea beneficia de ajutoarele sociale, trebuie să deţii o adresă, să locuieşte undeva în mod legal. În prezent, în parlamentul din Bruxelles, există o dezbatere în care se propune să fie dată o adresă oficială chiar şi personelor care locuiesc în parcurile de rulote. Dacă acestea vor avea o adresă legală, vor avea şi drepturi sociale, vor putea beneficia şi de integrare pe piaţa muncii şi de o orientare în acest sens. Repet, este vorba despre un proiect de lege care este în dezbatere şi sper să aibă o concretizare. În cadrul municipalităţii mele, săptămâna viitoare voi organiza o dezbatere pe această temă în care sper să trezesc interesul şi vom intra în amănunt în privinţa problemelor cetăţenilor romi”.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90