Kaia 930 x 120

curtea-constitutionala2

Legea Educatiei la Curte

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, în 4 ianuarie, asupra Legii educaţiei naţionale, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, fiind pentru a treia oară când această lege intră în atenţia Curţii.

Judecătorii constituţionali amânaseră în 23 decembrie, pentru marţi, discutarea acestor sesizări privind Legea educaţiei.

Deputaţii opoziţiei au invocat mai multe articole din lege care ar încălca prevederile Constituţiei, majoritatea referindu-se la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, la autonomia universitară, la incompatibilităţile impuse rectorilor şi la modul de reglementare a patrimoniului unităţilor de învăţământ particular şi confesional, despre care semnatarii afirmă că ar institui o naţionalizare.

În sesizarea înaintată de Mircea Geoană, preşedintele Senatului a susţinut că procedura de adoptare a acesteia a fost neconstituţională.

Preşedintele Senatului a acuzat faptul că Legea educaţiei naţionale a fost considerată adoptată în pofida faptului că acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, în urma deciziei Birourilor Permanente Reunite.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
eurial 570×90