New Profesional Consult 930 x 122

dna_isu

Primarul de la Corbeni, trimis in judecata de DNA

DNA-ul loveste din nou in Arges, de data aceasta in primaria Corbeni, edilul localitatii si un fost consilier local fiind trimisi in judecata pentru acte de coruptie. Mai exact primarul si fostul consilier au solicitat, primit si cheltuit aproximativ 50.000 euro din fonduri europene, destinate agriculturii.

Printr-o inginerie simpla, fostul condilier local, Ungureanu Daniel, cu complicitatea primarului Dincuta Daniel, a primit in arenda pasunea comunala, motiv pentru care a solicitat si primit de la APIA, 160.994,37 lei pentru întreţinerea păşunii în bune condiţii agricole şi de mediu. Banii insa au ajuns la primarie, iar dupa aceea au fost cheltuiti pentru diverse alte plati catre agenti economici, nicidecum in scopul pentru care au fost solicitati de la UE.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Ungureanu Daniel, fost consilier local în cadrul Primăriei Corbeni, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată;

Dincuta Daniel, primar al comunei Corbeni, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
– complicitate la infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – mai 2007, inculpatul Ungureanu Daniel, în vederea obţinerii de sume de bani din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a întocmit şi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Judeţean Argeş două cereri (Cerere de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007 şi cerere de completare a declaraţiei de suprafaţă) în care a făcut menţiuni nereale şi şi-a atribuit în mod fictiv calitatea de utilizator a suprafeţei de 1.744,91 hectare teren păşune situat pe raza comunei Corbeni, judeţul Argeş, în condiţiile în care păşunea era folosită de locuitorii comunei. În acest scop, inculpatul a folosit un contract de arendare încheiat cu încălcarea prevederilor legale, la data de 31 mai 2007, între Consiliul Local Corbeni, în calitate de arendator, reprezentat de primarul Dincuţă Daniel şi persoana fizică Ungureanu Daniel, în calitate de arendaş, obiectul contractului fiind reprezentat de terenul respectiv situat în extravilanul localităţilor Corbeni şi Arefu, judeţul Argeş.
În această modalitate, Ungureanu Daniel a obţinut pe nedrept suma de 160.994,37 lei (aproximativ 48.639 euro) reprezentând bani din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Ulterior încasării acestei sume, locuitorii comunei Corbeni au solicitat în mod public relaţii de la Primăria Corbeni şi de la A.P.I.A. Argeş cu privire la acordarea şi utilizarea acestor fonduri. In consecinta, la data de 25 iunie 2008, aceşti bani au fost viraţi de către Ungureanu Daniel în contul Primăriei Corbeni şi au fost utilizaţi pentru plata unor lucrări şi prestări servicii efectuate de către diverşi agenţi economici, fondurile europene fiind în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv întreţinerea păşunii în bune condiţii agricole şi de mediu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 160.994,37 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile aparţinând inculpaţilor Dincuţă Daniel şi Ungureanu Daniel. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Curtea de Argeş.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3