Donaris 930 x 122

Ministrul Daniel Constantin la Realitatea Tv. Vezi declarațiile despre fermele de familie și cardurile de producător

daniel_constantin_realitatea

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat în cadrul unei emisiuni televizate ce implică ferma familială și schimbările pe care le aduce hotărârea de guvern ce urmează să fie aprobată săptămâna viitoare.

„Vom pune la dispoziția fermierilor proiecte tip care vizează o suprafață de 15 ha, 20 ha, 30 ha, pe baza căruia fermierul, cu acest proiect tip pe care nu trebuie să îl plătească, nu trebuie să meargă la o firmă de consultanță, pot primi sume plecând de la 5.000 până la 50.000 de euro. Aceeași situație este și pentru fermele zootehnice, acolo unde vom avea câteva proiecte tip pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii, cu 15 capete, 25 de capete, 30 de capete astfel încât să dezvoltăm acest nou concept de fermă familială. Cum va fi definită ea aceasta o vom stabili cu organizațiile din agricultură în perioadă următoare în conformitate cu așteptările pe care le au.

daniel_constantin_realitatea_la_raport

Dacă săptămâna viitoare va fi aprobată hotărârea de guvern, în maxim o lună de zile vom avea noile certificate de producător. Și după aceea noile reguli după care se va desface marfa în piață, pentru că noua regulă, din punctul meu de vedere, dacă va aproba și Guvernul, ar trebui să fie în felul următor: în piață să avem două categorii, categoria de producători direcți și categoria de intermediar, iar consumatorul final să știe atunci când cumpără de la cineva dacă este producător, dacă el a obținut marfa respectivă sau dacă este altcineva care sigur că are și alte preocupări.

Dăm fiecărui producător câte un card. Acel card va identifica parcela de pe care a fost obținută producția respectivă, cui îi aparține, cum a fost obținută și cât poate să comercializeze el în piață. Practic, odată cu aprobarea acestei hotărâri de guvern fiecare producător care va avea un nou certificat de producător și un nou card. Pe baza acelui card, în fiecare zi când intră în piață acesta trebuie să își cântărească marfa respectivă.

Reglementarea legislativă pe care o introducem prin hotărârea de guvern urmărește să scoatem acei intermediari din piețe sau, cel puțin, să îi așezăm la locul lor, să fie locul pentru producători și locul pentru intermediari. În locul destinat producătorilor nu vor putea intra decât pe bază acelui card care, repet, nu este transmisibil. El nu poate să intre în piață dacă nu are acel card asupra domniei sale identificat, bineînțeles, cu un act de identitate. Asta e modalitatea legală, simplă și nu mai ține de autoritățile locale pentru că este o reglementare la nivel național pe care autoritățile locale trebuie să o pună în practică, despre asta este vorba, și așa vom reuși. Întrebarea se pune însă după aceea, pentru că producția în România, așa cum știți, este sezonieră. Micul producător poate să meargă în piață o perioadă de 4-5 luni de zile pentru a-și valorifica producția respectivă. Așadar, mi-aș fi dorit să nu avem mese destinate producătorilor, însă riscăm să avem piețe în România care 7 luni de zile să nu aibă producție pe acele tarabe. Din acest motiv vom avea un procent sau locuri diferite în piață, depinde la ce formă vom ajunge, locurile destinate producătorilor, care le vor fi destinate 4-5 luni de zile pe an, și locul destinat intermediarilor.”

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90