930×122 CAPRA 5

banca

Mircea Draghici – in apararea clientilor de credite

Controversata Ordonanţă de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a ajuns în Camera Deputaţilor. În luna iunie, Guvernul a aprobat acest document pe baza unui proiect elaborat de Protecţia Consumatorului, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Deputatul Mircea Drăghici, membru al Comisiei de Buget-Finanţe a precizat că au fost dezbateri generale, timp de două zile, la care au participat: reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor de Credite, ai Ministerului de Finanţe, avocaţi, specialişti din sistemul bancar, de la Asociaţia Română a Băncilor, Consiliul Concurenţei şi ANPC. Principalele dispoziţii cuprinse în proiectul de lege se referă la comunicarea către consumatori a informaţiilor precontractoare prin intermediul unui formular standardizat, dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul, dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice, precum şi la obligaţia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor pentru a evita supraîndatorarea.
Mircea Drăghici a precizat că a fost direct interesat de această temă, deoarece în urma audienţelor ţinute la cabinetele parlamentare, i-au fost semnalate numeroase cazuri în care oamenii sunt efectiv agresaţi de bănci:
– schimbarea denumirii comisionului de rambursare anticipată în comision de administrare
– notificările trimise de bănci au precizări prin care atenţionează clienţii că în situaţia în care nu se prezintă pentru semnarea noilor contracte, acestea intră în vigoare din oficiu
– clienţii pleacă de la serviciu să-şi rezolve problemele cu banca, sunt puşi pe drumuri, dar nu sunt băgaţi în seamă la ghişee cu motivaţii puerile („a picat sistemul”, „este angajatul în concediu”, „avem pană de curent”).
Deputatul Colegiului Curtea de Argeş a declarat că PSD va vota pentru protecţia cetăţenilor în relaţia cu instituţiile bancare: „Vrem un sistem bancar solid, dar nu pe spinarea românilor. În 2009, filialele unor bănci importante din afară au înregistrat în România cel mai înalt profit! Cum este posibil ca în cea mai săracă ţară din Europa, băncile să aibă rezultate financiare exagerate?”
Mircea Drăghici a combătut poziţia băncilor care au susţinut la Comisia de Buget-Finanţe că aplică ordonanţa şi că respectă întocmai prevederile legale: „Prin sesizările primite la audienţe le-am demonstrat că mint! Nu au comportament de partener! Hărţuiesc clienţii, îi agresează şi reinventează comisioane!Este îngrijorător faptul că o parte din sistemul bancar din România alege să sfideze un act normativ de care cetăţeanul român are nevoie!”
Parlamentarul social-democrat a criticat Guvernul pentru întârzierea cu care a adoptat OUG 50: „În expunerea de motive se precizează că termenul stabilit de Comisia Europeană pentru a implementa directiva privind protecţia consumatorilor de credite a expirat. Prevederile au fost luate doar cu sabia deasupra capului şi nici măcar atunci nu sunt respectate!”

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90