Donaris 930 x 122

Mircea Geoana: „Dupa cinci ani de scandal, tara este dezbinata si romanii nu traiesc bine”

mm Pitesti. 29 octombrie 2009.
Care credeti ca sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta judetul Arges?
Locurile de munca si agricultura sunt cele doua mari probleme ale judetului Arges. În acest judet sunt aproape 23.000 de someri, iar numarul lor este în crestere. De asemenea, cei care lucreaza în agricultura se confrunta cu greutati deosebite. Subventiile sunt mici si vin prea tarziu, iar statul nu-i ajuta pe micii agricultori asa cum ar trebui.
Guvernul Boc a schimbat foarte multi oameni atat la nivel central, cat si aici în judet. Care credeti ca este miza acestor schimbari politice?
Este evident o comanda de la Traian Basescu. Actualul presedinte vrea sa fraudeze alegerile si vrea sa aiba control total asupra banului public. Acesta este motivul pentru care au fost schimbati prefecti, directori de scoli, de spitale, sefi din deconcentrate. Mesajul meu este foarte clar: sa nu-si imagineze nimeni ca ilegalitatile vor ramane nepedepsite. si mai am un mesaj si pentru oamenii din acest judet. Sa vina la vot. si sa nu-l lase pe Traian Basescu sa fure votul romanilor.
Sunt tot mai multe sondaje care va dau pe primul loc în intentia de vot la alegerile prezidentiale. Credeti ca veti reusi sa obtineti înca din turul I mai multe voturi decat Traian Basescu?
Romanii s-au saturat de scandal. Vor un nou presedinte si un alt mod de a conduce tara. Tocmai de aceea am convingerea ca Traian Basescu poate fi batut în aceste alegeri. Cu ajutorul lui Dumnezeu si prin votul romanilor, îl voi bate pe Traian Basescu si în turul I si în turul II.
Ce îi reprosati lui Traian Basescu la finalul acestui mandat prezidential?
Dupa cinci ani de scandal, tara este dezbinata si romanii nu traiesc bine. Acesta este principalul repros. Traian Basescu a tinut-o din scandal în scandal, din criza în criza si nu a facut nimic pentru omul obisnuit. Nu i-a pasat de locurile de munca, nici de agricultura, nici de pensionari.
Credeti ca dificultatile prin care trece Romania ar fi fost mai mici daca Traian Basescu ar fi acordat mai multa atentie economiei?
Traian Basescu a spus cu gura lui ca nu si-a propus sa scoata tara din criza. Cum ar putea un astfel de presedinte sa-l ajute pe romanul de rand? Cinci ani de zile, Traian Basescu s-a ocupat doar de jocuri politice. Nu am vazut la Traian Basescu nicio masura economica, nicio solutie pentru locurile de munca, niciun interes pentru agricultura si nicio idee de iesire din criza.
Traian Basescu a declarat ca sustine cresterea TVA. Sunteti de acord cu aceasta masura?
Cresterea TVA la de la 19%, la 23% sau chiar 25%, asa cum îsi doreste Traian Basescu, ar fi cea mai mare nedreptate care s-ar face oamenilor cu venituri mici. Majorarea TVA va duce la scumpirea alimentelor, la cresterea facturilor si a tuturor preturilor la bunuri si servicii. Nu voi fi niciodata de acord cu cresterea TVA. A creste TVA într-o perioada de criza înseamna a condamna la saracie mai mult de trei sferturi din populatia acestei tari.
Care sunt în opinia dumneavoastra solutiile de iesire din criza?
Locul de munca stabil este cel mai bun antidot împotriva crizei. Din acest motiv, statul este cel care trebuie sa creeze noi slujbe si sa le apere pe cele existente. Putinii bani pe care îi are Romania în acest moment trebuie folositi pentru a construi locuinte sociale, autostrazi, scoli si spitale. Doar asa vom crea locuri de munca si vom ajuta firmele romanesti sa-si pastreze angajatii în continuare.
Ati vorbit de mai multe ori despre Fondul National de Locuinte. În ce consta aceasta masura?
Este vorba despre construirea a 50.000 de locuinte complet echipate care sa fie închiriate, cu chirii subventionate de stat, familiilor tinere si celor cu venituri mici. În acest mod rezolvam problema lipsei locuintelor sociale si ajutam si economia prin locurile de munca.
Pentru agricultura, ce solutii aveti?
Romania, o tara ce poate hrani 80 de milioane de oameni, a ajuns sa importe mai mult de jumatate din alimente. Solutia este sa aducem mai multe alimente romanesti în piete si în magazine. Agricultura va fi motorul iesirii din criza atunci cand agricultorii romani vor castiga un pret corect din munca lor.
Aveti în vedere si majorarea subventiilor?
Categoric, da. Ca sa aduci mancare romaneasca în magazinele din Romania, avem de facut cativa pasi foarte clari. În primul rand sa majoram subventiile pana la nivelul celor din Europa. Astazi, un agricultor roman primeste o subventie la jumatate din cat primeste un agricultor din Polonia, de exemplu. În al doilea rand, trebuie sa înfiintam în toata tara centre de colectare, tancuri de lapte si piete volante, astfel încat oamenii sa-si vanda produsele la un pret corect. În al treilea rand, este nevoie de un acord cu marile magazine, prin care sa ne asiguram ca produsele romanesti îsi gasesc loc pe rafturi.
PSD a fost mereu un partid preocupat de soarta pensionarilor. Cum vedeti astazi situatia acestora?
Batranii nu sunt asistati social, asa cum îi numeste Traian Basescu. Sunt oameni care au muncit o viata si au construit aceasta tara. Pentru asta, le datoram respect. si eu si PSD vom ramane aproape de batranii acestei tari. Vreau ca drepturile lor sa fie scrise negru pe alb într-un Cod al Pensionarilor. Vreau sa-i putem ajuta pe batrani cu medicamente ieftine sau chiar gratuite. Ne-am batut pentru pensii mai mari. Ne vom bate în continuare pentru ca batranii sa primeasca tot sprijinul de care au nevoie.
Stim cum arata astazi Romania cu Traian Basescu. Cum va arata Romania dupa un mandat cu Mircea Geoana presedinte?
Vreau ca societatea romaneasca sa fie unita în jurul valorilor noastre nationale: familia crestina, munca cinstita si solidaritatea între oameni. Familiile din aceasta tara trebuie sa traiasca decent din munca cinstita. Vreau sa fim o societate unita, o Singura Romanie, de care sa fim cu totii mandri. Aceasta este Romania în care cred si pentru care îi chem pe oameni alaturi de mine.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3