Donaris 930 x 122

    basescu__mitingpitestiu303

    PDL, Boc si Basescu, urati de romani

    Un sondaj realizat de Insomar pentru Cotidianul.ro, arata ca Traian Basescu, Emil Boc si PDL se prabusesc nu doar la capitolul intentie de vot, dar si la incredere. In acelasi timp, primul partid infiintat de Basescu dupa alegerile prezidentiale de anul trecut, UNPR, ramane un necunoscut in tara. Peste 50% dintre cei intervievaţi au afirmat că trăiesc mai rău în prezent decât înainte, în timp ce pentru 11,4% viaţa este „mult mai rea”. Nici pentru viitor nu sunt prea mari speranţe: peste şase luni, românii anticipează că o vor duce mai rău (45,6%) sau mult mai rău (24,9%).

    Creşterea TVA este una dintre cauzele acestei situaţii: nu mai puţin de 78,2% dintre respondenţi consideră că măsura amintită „va avea efecte negative asupra economiei”, faţă de doar 4,4% care o privesc drept o decizie bună. Impactul reducerii salariilor bugetarilor cu 25% nu este considerat la fel de important asupra înrăutăţirii situaţiei: 67,7% sunt de părere că asta nu va scoate ţara din impas, în timp ce 7% cred că efectul asupra economiei va fi pozitiv.

    Concluzia e una singură: „actualul guvern să fie înlocuit”, declară 50,6% dintre cei chestionaţi. Numai 10,7% doresc în continuare ca guvernul Boc să rămână la Palatul Victoria, iar 14,2% se pronunţă pentru înlocuirea unora dintre miniştri. Premierul se „bucură” de neîncrederea majorităţii: trei români din patru au „foarte puţină încredere” în el, în timp ce Traian Băsescu a strâns şi el un procent deloc de invidiat: 72%. La polul opus se află Mugur Isărescu (17% „destul de multă încredere” şi 5% „foarte multă”), urmat de Victor Ponta şi Crin Antonescu – ambii cu 15% „destul de multă” şi 6% „foarte multă încredere”.

    „Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare”, partidele celor doi ar strânge cele mai multe voturi: respondenţii ar vota cu PSD (38,8%) şi cu PNL (21,1%), în timp ce PDL ar cădea pe 3, cu doar 13,7%. În Parlament ar mai intra PRM (8,9%), în timp ce UDMR e la limita pragului electoral (5,1%), iar UNPR ar fi la „şi alţii”, cu 1,8%.

    Însă, în actuala conjunctură politică, singura soluţie ar fi remanierea Executivului sau schimbarea lui în întregime. Dintre cei care se pronunţă pentru cea din urmă variantă, 18,1% ar dori un prim-ministru PSD, unul de la PNL (10,2%) sau pur şi simplu „alţii” (12%). 9,3% se pronunţă pentru un guvern de tehnocraţi, iar 32,2% nu au ştiut ce să răspundă.

    Şi remanierea Cabinetului Boc este văzută tot ca o schimbare a acestuia cu totul, dat fiind că 41,1% îl văd pe Emil Boc drept principalul candidat pentru a fi înlocuit. Vlădescu, Berceanu, Udrea şi Videanu sunt şi ei în topul antipatiilor, cu procente între 7,4 şi 4,9, în timp ce 26,4% nu au răspuns.

    Sondajul INSOMAR s-a desfăşurat în perioada 7-12 iulie. Cercetarea a fost realizată folosind tehnica sondajului de opinie, pe bază de chestionar completat la adresa persoanelor intervievate. Sondajul are la bază răspunsurile a 1.149 de persoane, reprezentative pentru populaţia României peste 18 ani, şi a fost efectuat în 65 de localităţi urbane şi 52 de localităţi rurale din 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. Eroarea maximă admisă de cercetători este de 3%.
    Sursa: cotidianul.ro{loadposition inside}

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90