New Profesional Consult 930 x 122

florea

PNL va ataca ordonanta anvelopelor de iarna la CCR

De la 1 noiembrie, ordonanţa care obligă şoferii de autoturisme şi transportatorii să îşi echipeze cu anvelope de iarnă autoheviculele este criticată atât de o parte din şoferi, cât şi de opoziţie şi, mai ales, de către transportatori, care se plâng că nu au de unde să achiziţioneze acest tip de anvelope.

Liberalul Adrian Florea, fost director în cadrul Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR), susţine că măsura propusă de companie, aceea a folosirii anvelopelor de iarnă este una utilă, însă nu este de accord cu perioada de timp stabilită şi cu modul în care ea este pusă în aplicare. Liberalul piteştean consideră că ar fi trebuit ca proiectul care va deveni în scurt timp Ordonanţă de Urgenţă ar fi trebuit să rămână, la fel ca în alte state europene, la nivel de recomandare. Mai mult, susţine Florea, spre exemplu, în UE, sunt folosite, iar producătorii produc anvelope mixte, pe când în textul documentului elaborat de minister, se menţionează obligativitatea anvelopelor de iarnă doar. De altfel, Florea susţine că PNL va ataca la Curtea Constituţională această Ordonanţă, dacă va fi promovată în formula aceasta, tocmai din cauza imposibilităţii de a alege şi anvelope mixte. „În proiectul ordonanţei, la categoria camioanelor, nu se specifică decât folosire anvelope de iarnă. Producătorii de anvelope produc, din 2008, anvelope mixte, conform directivei europeană, astfel că practice, nu prea există astfel de anvelope solictate expres de către companie. Mai mult, sunt unele voci care susţin că de fapt, ordonanţa vine pentru a favoriza firmele băieţilor deştepţi. Vânzătorii au spus că îşi fac comenzile cu cel puţin o jumătate de an înainte de sezonul rece, ori producătorii nu au luat în calcul o creştere atât de mare a numărului anvelopelor. Vor fi mulţi care vor fi amendaţi pentru că nu au avut de unde să îşi ia anvelope. Este nevoie cam de 20 miloane anvelope de iarnă imediat. Este aproape imposibil”, a afirmat Florea.
La jupuit prin amenzi
Liberalul susţine că, în condiţiile în care, în premieră, planul de amnezi a fost solicitat de către Companie, la al cărei buget va fi şi direcţionată 90% din valoarea acestor amenzi, dovedeşte faptul că se încearcă astfel, o acoperire a lipsei de fonduri. „Obligativitatea folosirii anvelopelor vine în contextul unei scăderi de 13,5% a bugetului care vine către CNADR. Nu ar fi fost problemă, compania are nevoie de bani. Directorul de încasări şi venituri din cadrul Companiei a afirmat că planul vine petnru a educa participanţii la trafic. În perioada 2008-2009, cât am fost directorul acestei direcţii, erau 98 echipaje de control ale Companiei. Ei au luat în calcul un plan de amenzi care nu va fi concretizat. Datele sunt pur şi simplu fictive. Ceea ce deranjează cel mai mult este faptul că acum, organele de control din trafic sunt puse pe jupuit, pentru a împlini planul de amenzi, deşi, practic, ordonanţa nici măcar nu se aplică”, a mai spus Florea.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90