930×122 POSADA 5

venit_minim

Primarii pierd un important instrument electoral

De multe ori s-a spus ca alegerile in multe zone ale judetului au fost castigate de primari nu pe baza unor programe grozave, nu pe baza unor promisiuni onorate, ci cu ajutorul beneficiarilor de venit minim garantat. Cum? Printr-un soi de santaj pe care l-ar fi practicat la adresa acestora: ma votati pe mine sau nu mai primiti ajutorul social; lucrurile s-au schimbat acum, iar primarii au pierdut acest atu. Un instrument electoral foarte puternic a disparut din mainile lor odata cu intrarea in vigoare a noii legi privind acordarea venitului minim garantat. Iar in Arges sunt cateva comune unde primarii erau dependenti de voturile amaratilor…

Potrivit noii legi, incepand din  acest an nu primarii vor fi cei care vor mai face platile, ci Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca. Primarii vor mai putea doar sa dispuna efectuarea de anchete sociale pentru a se vedea daca sunt indeplinite conditiile de acordare a venitului minim garantat. De asemenea, somerii vor trebui sa se prezinte lunar la AJOFM pentru a primi adeverinta care le va face dovada implicarii active in cautarea unui  loc de munca. Cei care au refuzat nejustificat un loc de munca nu vor mai beneficia de indemnizatie de somaj.

Persoanele beneficiare de acest venit minim garantat trebuie sa se prezinte lunar la AJOFM pentru a solicita un loc de munca sau pentru a fi inscrise la cursuri de formare profesionala. Reprezentatii Primariilor doar vor fi informati cu privire la masurile active pe care le promoveaza agentia si cum pot veni aceste masuri in sprijinul grupurilor vulnerabile – tinerii sub 25 de ani, persoane peste 45 de ani sau care mai au 3 ani pana la pensie, dar si absolventii unei forme de invatamant.

Asadar, sunt primari care nu vor mai putea conta pe votul implicit al beneficiarilor de venit minim garantat. Nu ei vor fi, nu-i asa, cei care vor face platile. In Arges sunt destul de multe localitati in care votul acestor persoane este important, ba a fost chiar decisiv in alegerile locale de pana acum.

Incepand cu orasul Stefanesti, pana la comune precum Calinesti, Bughea de Sus, Cetateni, Merisani, Micesti, Valea Mare Pravat, Vulturesti. In aceste localitati, numarul beneficiarilor este de ordinul sutelor, iar in conditiile in care la tara si 80 de voturi pot aduce un mandat de consilier, este de la sine inteles ca edilii nu sunt tocmai fericiti ca au pierdut cartea acordarii venitului minim garantat. Care, pana la urma, tot de la bugetul de stat se platea, doar ca platile se faceau prin intermediul Primariilor…

555 X 222 CAPRA
New Profesional Consult 570×90