EcoMoto 930×122

pensionari

Si barbatii si femeile, la pensie la 65 de ani

Deputaţi au stabilit miercuri ca vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi să fie de 65 ani până în 2030, după ce amendamentul care viza reducerea vârstei de pensionare a femeilor la 63 ani a fost respins, la a treia încercare.

La revenirea din pauza de consultări, deputaţii PNL şi PSD+PC au anunţat că, dacă reprezentanţii puterii vor decide reluarea votului asupra amendamentelor la legea pensiilor privind vârsta de pensionare, nu vor participa la „această mascaradă”. „Grupul PSD+ PC nu e de acord cu reluarea votului. E o încălcare a Regulamentului, a fost dat deja votul pentru amendamentul însuşit de Comisia de muncă prin care vârsta de pensionare la femei e stabilită la 63 ani”, a subliniat social-democrata Aura Vasile.
Anastase a supus la vot propunerea de reluare a votului asupra amendamentului Comisiei conform căruia vârsta de pensionare pentru femei este de 63 ani, iar pentru bărbaţi de 65 ani, propunere acceptată cu 107 „pentru”, 5 „împotrivă” şi o abţinere. Apoi a fost supus la vot amendamentul în sine, care a întrunit 85 voturi favorabile, 90 „împotrivă” şi două abţineri, fiind astfel respins, după ce mai fusese respins o dată, apoi adoptat, înainte de pauza de consultări.
„Aţi condamnat 52% din populaţia României, aţi condamnat femeile din România la o viaţă mizeră, fără a trăi demn, pentru că rata şomajului e mult mai mare în cazul femeilor. Cum puneţi la muncă o croitoreasă la 63 ani, cum o puneţi să bage aţa în ac?”, a comentat rezultatul votului liberala Cristina Pocora. „Au condamnat la muncă silnică o parte din populaţia României”, a spus şi social-democrata Aura Vasile.
Ulterior, plenul a respins la vot toate amendamentele privind vârsta de pensionare şi a adoptat forma iniţială a legii, conform căreia vârsta standard de pensionare este de 65 ani atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, urmând să se ajungă la această egalizare până în 2030. În favoarea acestui articol s-au pronuţat 109 deputaţi, „împotrivă” 75, în timp ce 11 s-au abţinut. Social-democratii au anuntat ca vor modifica acest amendament cand vor reveni la putere.
Alte amendamente importante
Tot miercuri, au mai fost si alte amendamente importante aprobate: integrarea în sistemul unitar de pensii a persoanelor care realizează venituri din drepturile de autor şi contracte, dar si a militarilor si politistilor, care pierd astfel pensiile speciale.
Sursa: realitatea.net

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90