Donaris 930 x 122

tamaga

Tamaga zice ca statul omoara fermierii

Pitesti. 10 iulie 2009.PSD Arges.
Daca Romania ar avea tarani care sa se numeasca fermieri, atunci senatorul Constantin Tamaga ar avea dreptate. Statul ii omoara. Dar, ca sa nu mai folosim neologisme de Bruxelles, este adevarat ca statul omoara taranii. Si pe cei care au o mica afacere din productia agricola, si pe cei care au o activitate de subzistenta. Senatorul P.S.D. Constantin Tamaga nu mai suporta haosul din agricultura- asta desi este membru in comisia Camerei pe probleme de agricultura- si critica guvernul, ministrul Agriculturii si institutiile statului, pe de o parte pentru ca se lucreaza in pripa cu ordonante de urgenta, pe de alta parte ca modificarile legislative sunt proaste si, pe deasupra, puse in aplicare cu mare zel. Urmarea- tot mai multi fermieri prefera sa lase terenurile necultivate. “Programul guvernamental anti-criza nu stipuleaza o serie de masuri elementare: gasirea unor solutii pentru cultivarea unei suprafete cat mai mari din fondul funciar. Dupa aceea putem cauta masurile pentru ca terenul sa fie cultivat cu eficienta pentru a obtine profit. La noi, din contra, exista o masura de sprijin prin sistemul A.P.I.A., prin care se finanteaza de la bugetul local si cel al Comunitatii Europene suprafete de teren, fara sa existe conditia ca acestea sa fie si cultivate. Este o prostie sustinuta de vechiul guvern si mentinuta, din pacate, de actualul guvern. Daca nu se sprijina cultivarea si performanta, nu o sa ajungem la rezultate niciodata. Ce plan anti-criza este acela in care nimeni nu se gandeste la o masura prin care sa fie cultivat macar pamantul. Nimeni nu are nicio treaba cu chestia asta! Vorbesc numai teorii din carti! Si inca din carti proaste! Ei discuta ca masuri anti-criza refacerea a nu stiu ce intindere de teren cu irigatii. Sistemul de pe timpul lui Ceausescu, asa cum este el, nu este unul economic. Atunci, dadea ordin Ceausescu sa se apese pe buton si pierderile erau platite de stat. Acum cine isi permite sa plateasca 20 milioane lei vechi la un hectar, la fiecare udatura? Vorbim anapoda, nu vedeti? Acum sistemele de ierigatii moderne, economice, se fac prin cadere, nu ca la noi prin repompare, prin picatura…Dar cand noi nu avem nici pamant cultivat…”, a mentionat senatorul de Arges.
El insusi fermieri, Tamaga acuza organismele de control ca au transformat ideea reduicerii evaziunii fiscale intr-o vanatoare a micilor fermieri, in timp ce firmele mari sunt ferite, avand mai multa influenta si cunostinte, de aceste controale.” Masurile luate pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscala in agricultura, care este un fenomen real si ar trebui stopat, sunt aplicate de toate institutiile de control cu exces de zel si, culmea, chiar impotriva fermierilor de rand. Rechinii cei mari stiu tot ce trebuie sa faca, cum sa isi ia autorizatiile si nu patesc nimic. Este adevarat ca, de exemplu, se specifica intr-o ordonanta ca depozitele trebuie autorizate, dar de aici si pana la a sta la un cap de pod si apoi sa suni si sa zici, “Bai, ardel-l p-asta!”, cand vezi un fermier ca transporta graul acasa, il tine o perioada la ferma sau in curte, pana il transporta la depozit, este o rea-vointa. De cand isi ia graul de pe ogor si pana il duce la depozit, producatorul are parte mereu de controale si de amenzi. Dintr-o masura ce se dorea buna, lucrurile au inceput sa scape de sub control. A innebunit lumea. Toti vor sa iasa acum in evidenta. Nu merge insa doar sa dai raport la sfarsit de zi ca ai dat amenzi de nu stiu cate zeci de mii de euro. Pur si simplu sunt omorati fermierii mici. In plus, s-a tot zis ca institutiile statului lucreaza ca sa permita o absorbtie de fonduri mai facila si mai eficienta. Pai s-au triplat toate procedurile si s-au inzecit toate instrumentele prin care se pot lua fonduri europene! Acest sistem face orice altceva, mai putin sa sprijine real acest producator roman. Fac apel la insitutiile statului, spunandu-le ca este o mare diferenta intre a vrea sa faci bine si sa dai dovada de un astfel de exces de zel. Degeaba ii omori pe fermierii mici. Raman si mai multe terenuri necultivate. Oamenii au ajuns sa nu mai vrea sa mai cultive”, a afirmat senatorul.
P.S.: pentru cei care nu se omoara cu politica, domnul Tamaga este senator din partea unei organizatii foarte puternice in PSD, partid aflat la guvernare si care mai da si ministrul Agriculturii.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3