930×122 CAPRA 5

blackout

România, la un pas de a rămâne în beznă!

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, susține că un mare furnizor de energie din România a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată, ceea ce ar duce imediat la un blocaj general în toată piață, precum și la măsuri de raționalizare, de deconectare a unor consumatori sau de blackout, notează Antena 3.

Citiți și: Blackout: Şcoli închise şi pacienţi mutaţi din spitale!

De asemenea, acesta avertizat că, de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022, în piață se întâmplă lucruri grave.

„Deja sunt probleme cu lichiditatea în piață, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariție a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată – n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general”, a spus Urluescu.

Laurențiu Urluescu a declarat că nu poate da numele companiilor, însă a mărturisit faptul că riscul ca România să se confrunte cu un deficit de energie și gaze în piață este mare.

RAȚIONALIZARE SAU BLACKOUT

„Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noștri. Nu înseamnă că ceilalți sunt în situație mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulți după el, îi trage și pe ceilalți.

Toți furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanță care îi preia clienții. Ce se poate întâmpla? Raționalizare sau blackout. (…)

O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectați”, a mai declarat președintele AFEER, potrivit Agerpres.

Mai mult decât atât, ordonanța 119 duce la blocarea importurilor de electricitate și gaze, ceea ce ar însemna că, în vârf de consum, să nu mai poată fi asigurată continuitatea în aprovizionare.

„Prețul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă”, a completat Laurențiu Urluescu.

Foto descriptiv: Playtech.ro

Eco moto 555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Geo spune:

    Suntem îndemnați să cumpărăm auto vehicule electrice și acum ne spuneți că sunt șanse să avem probleme cu alimentarea cu energie electrică păi de ce mi-aș mai cumpărat mașina electrică atunci cu așa probleme ce puțin cu combustibilul clasic este mai scump dar măcar există.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90