930X122 MAIA

restricții covid-19

România renunță la restricții!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, într-un interviu pentru Digi14, că România este foarte aproape de a atinge o rată de incidență 1 și de a avea parte de relaxări generoase.

Citiți și: Nu am scăpat de coșmar! Masca și restricțiile revin

Printre aceste măsuri de relaxare se numără renunțarea la certificatul digital și posibil chiar și ridicarea stării de alertă.

În ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție în interior, Rafila declară că această restricție impusă de pandemie va fi printre ultimele restricții retrase de autorități.

DECLARAȚIILE MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII, ALREXANDRU RAFILA

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”,  a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul declară că datele din ultimele zile referitoare la situația epidemiologică din țară par să indice o inversare a tendinței, adică trecerea valului 5 al pandemiei pe un trend descendent.

Acesta este de părere că descreștere va fi una rapidă.

„Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a declarat ministrul sănătății.

Pe lângă toate aceste date pozitive, Alexandru Rafila a avertizat însă că nu este exclusă apariția unei noi variante.

„Nu excludem apariția de noi variante”, a avertizat ministrul sănătății, dar el spune că aceste noi variante ar putea afecta doar anumite comunități sau anumite grupuri vulnerabile. „Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a subliniat ministrul Rafila.

Foto descriptiv: PresaSM

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570×90 MAIA