930 pe 122 COSTACHE

înșelătorie

Românii, ademeniți cu oferte false de angajare pe WhatsApp

Directoratul Național de Securitate Cibernetică atenționează că tot mai mulți utilizatori din România continuă să raporteze primirea unor mesaje cu oferte false de angajare.

Citiți și: Premieră în presa online din Argeș! ePitești și-a lansat canalul de WhatsApp!

Specialiștii avertizează că obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicația WhatsApp cu cei care se află în spatele numărului afișat.

Citiți și: Anunț WhatsApp: Din octombrie, acești utilizatori nu mai pot folosi aplicația

Infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub diferite pretexte.

Pe termen mediu există însă pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori, precizează specialiștii.

Recomandările Directoratului Național de Securitate Cibernetică pentru utilizatori: 

– Verificați mereu sursa mesajelor și nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!

– Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.

– Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.

– Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

– Antrenează-te pentru a identifica tentativele de fraudă online: https://sigurantaonline.ro. O campanie de conștientizare la nivel național derulată de Directorat, Poliția Română și ARB.

Sursă foto 2: Facebook Directoratul Național de Securitate Cibernetică

Sursă foto principal: stiridecluj.ro

Supernova_2022_supersobota_web_banner_555x222_ROM

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Donaris 570×90