930 x122 grota rece

încălcări ale drepturilor

Rusia cere socoteală României!

Rusia a trimis o notă către Ministerul de Externe al României prin care cerea explicaţii privind încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în țara noastră.

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a făcut public anunțul la postul de televiziune Rossia-24, conform agenției TASS.

Desigur, am protestat la autoritățile române, am trimis o notă corespunzătoare Ministerului de Externe al României, și ni s-a cerut să le punem la dispoziție cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși”, a declarat acesta.

Ambasadorul Rusiei a subliniat faptul că pe teritoriul României sunt puțini cetățeni ruși, însă unele bănci refuză să ofere servicii acestora, respectiv celor cu pașaport rusesc.

Situația aici este destul de tensionată, ca de altfel în majoritatea țărilor UE și NATO. În acest sens, avem de-a face cu o țară care este membru NATO și UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află acolo în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare – bănci precum „Raiffeisen”, „Transilvania” sau BRD. Motivul invocat de bănci a fost adesea: „Pentru că aveți pașaport rusesc”, a spus Kuzmin.

Pe lângă problemele cu băncile, diplomatul a adus în discuție și unele incidente petrecute la granița cu România.

„De exemplu, o familie de cetățeni ruși care se întorcea din regiunea Herson de la înmormântarea unei rude, la punctul de trecere a frontierei, un reprezentant al autorităților române a declarat că Președintele României ar fi emis un decret conform căruia bunurile cetățenilor ruși, în special mașinile, sunt supuse sechestrului

Am reușit să-i explic acestui camarad că președintele României nu a dat astfel de ordine. Nu am auzit nimic de acest gen în mod oficial, deși știm că unii profită de apele tulburi, pentru a obține niște avantaje din asta”, a mai spus Valeri Kuzmin.

NOTA VERBALĂ NU PREZINTĂ DOVEZI CONCRETE

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat primirea unei ”note verbale” din partea Ambasadei Federației Ruse la București (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate, prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România.

Foto descriptiv: Reddit

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3