Donaris 930 x 122

Arges

S-a decis! Pedepse majorate!

S-a decis! Pedepse majorate!

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

Pentru a crește nivelul de siguranță a cetățenilor, infracțiunile violente, care au un impact major asupra victimelor, vor fi pedepsite mai dur de acum înainte, potrivit celor mai recente modificări aduse Codului Penal.

Astfel, pedepsele aferente lovirii sau vătămării corporale a unui minor ori în cazul în care agresiunea are loc în public, au fost majorate cu o treime.

Citiți și: Grav accident rutier ACUM! Două mașini sunt „praf”

De asemenea, pedepsele prevăzute pentru fapte săvârșite împotriva judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, militarilor și agenților silvici au fost majorate cu jumătate din cuantumul existent până acum.

S-a decis! Pedepse majorate!

La modul concret, se măresc cu o treime limitele pedepselor pentru lovire sau vătămare corporală în cazul în care:

– victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

– victima este un minor;

– fapta este săvârșită în public;

– făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

În plus, tot cu o treime se majorează și pedepsele pentru hărțuire, atunci când acțiunea este îndreptată împotriva unui minor.

Prin această lege discutăm și de majorarea pedepselor pentru încăierare.

Astfel, participarea la o încăierare e pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani, limitele anterioare de pedeapsă fiind între trei luni și un an sau amendă.

Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin violențe comise în public împotriva persoanelor sau bunurilor, pedeapsa este închisoarea de la un an la cinci ani.

În comparație, pedeapsa pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin amenințări sau atingeri grave aduse în public demnității persoanelor, e închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.

Dacă tulburarea ordinii și liniștii publice e comisă prin violență fizică de o persoană ce are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a unei persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

De asemenea, modificările aduse legii penale presupun majorarea cu jumătate a pedepselor aplicate pentru fapte ca amenințarea, lovirea, vătămarea sau uciderea unui procuror, judecător, cadru militar, polițist sau asupra unui funcționar silvic.

Detalii, AICI .

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3