NOR CURIER 930X122

ajutor de deces

S-a mărit ajutorul de înmormântare

Ajutorul de înmormântare a fost majorat de la 1 ianuarie.

Citiți și: S-a anunțat! Ce se întâmplă cu ajutorul de deces

Astfel, românii vor primi din acest an un ajutor de înmormântare mai mare cu 700 de lei decât anul trecut, potrivit antena3.ro.

Cu această majorare, ajutorul din partea statului ajunge la 6.789 de lei – în cazul asiguratului sau pensionarului, respectiv la  3.395 de lei – în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, mai notează sursa citată.

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se consideră membru de familie:

a) soţul;

b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;

c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Acte necesare pentru obţinerea ajutorului de deces în cazul în care decedatul era pensionar:

– cerere pentru acordarea ajutorului de deces;

– cupon pensie decedat;

– certificat de deces (original şi copie);

– dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, inclusiv declaraţie a solicitantului ajutorului de deces;

– actul de identitate al solicitantului (original şi copie);

– acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie).

Foto principal: descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3