EcoMoto 930×122

îndulcitori

ATENȚIE! ZAHĂRUL ȘI ÎNDULCITORII ARTIFICIALI VĂ POT DISTRUGE SĂNĂTATEA!

Numeroase studii au scos la iveală că zahărul este la fel de periculos ca fumatul. Din fericire, există alternative naturale și sănătoase. Zahărul pare să fie inamicul numărul unu al unui trup sănătos și este responsabil pentru numeroase afecțiuni, printre care obezitatea, diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Citiți și: Nu mai scapă nimeni!

Nicio diferență între zahărul alb și cel brun

Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, nu există nicio diferență între zahărul brun și cel alb în ceea ce privește numărul de calorii. Nici îndulcitorii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă, așa că soluția salvatoare poate veni de la îndulcitorii naturali. „Consumul îndulcitorilor de sinteză ar trebui să fie ocazional, existând suspiciuni că ar tulbura metabolismul, inclusiv în direcția creșterii apetitului, diabetului și obezității. Cei mai comuni sunt aspartamul, zaharina și ciclamatul.”, spune nutriționistul Cristian Mărgărit.

Citiți și: CEL MAI PERICULOS PRODUS DIN HIPERMARKET

De ce sunt mai siguri îndulcitorii naturali

Potrivit Agenției americane pentru reglementare în domeniul alimentelor și produselor farmaceutice (FDA), majoritatea îndulcitorilor naturali sunt considerați mai siguri decât aspartamul și zaharina, despre care se afirmă că ar putea crește riscul de cancer. „Avantajele îndulcitorilor naturali precum stevia, siropul de agave sau mierea de albine sunt următoarele: conțin zaharuri simple, ușor absorbabile și digerabile, iar prelucrarea industrială este minimă și nu sunt toxice pentru organism, așa cum se întâmplă cu îndulcitorii artificiali.”, potrivit nutriționistului Ionuț Ștefan.

Stevia, îndulcitorul minune

Unul dintre cei mai la modă îndulcitori naturali este extractul din stevia rebaudiană, o plantă de origine sud-americană, cu zero calorii și o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât a zahărului. Pe deasupra, studiile au arătat că are și proprietăți curative: controlează diabetul și depresia, reduce pofta de dulce, diminuează dorința de a fuma și de a consuma alcool și ameliorează gingivitele și acneea. ”Recomand cu toată insistența stevia, nu doar pentru că nu conține calorii, ci și pentru că multe cercetări au arătat că poate combate diabetul zaharat. Singurul dezavantaj este prețul puțin cam piperat.”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Deși nu este 100% naturală, datorită procesului de extracție stevia pare să fie cel mai sigur îndulcitor. A fost aprobat în 2011 în Uniunea Europeană, iar în țara noastră se găsește, printre altele, sub formă de picături de pus în cafea, de exemplu, la Plafar, dar și în compoziția bomboanelor. Prețurile variază între 11 lei pentru o sticluță de 50 de ml de extract de lichid de stevia și aproape 60 de lei pentru 100 de pliculețe de pudră de stevie.

Ceaiurile nu se îndulcesc, iar la cafea adăugați miere

În cazul cafelei medicul spune că o puteți îndulci cu miere de albine, iar dacă nu beți mai mult de o ceașcă-două pe zi o linguriță de zahăr are efecte negative neglijabile. Cât despre ceaiuri, specialistul recomandă să fie consumate neîndulcite. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90