Donaris 930 x 122

radiologie intervențională

MEDIC DE LA SPITALUL JUDEȚEAN, SALVATOR PENTRU UN PACIENT DIN BUCUREȘTI

În cadrul Laboratorului de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență din Pitești a fost efectuată recent o procedură de angioplastie cu balon și stent a arterei carotide interne, la un pacient cu infarct miocardic în antecedente.

Citiți și: Ce s-a întâmplat cu bărbatul care a fugit din Spitalul Județean

Pacientul, din București, i s-a adresat doctorului Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară. Întrucât riscul anestezic și operator a fost apreciat ca fiind mai mare decât riscul procedurii intervenționale, s-a decis ca pacientul să fie operat minim invaziv.

Intervenția a fost efectuată de doctorul Victor Pănuș (foto 1), medic specialist radiologie-imagistică medicală, cu competență în radiologie intervențională și computer tomografie.

Citiți și: Doliu la Spitalul Județean! „Rămas bun!”

Pacientul prezenta o stenoză severă la nivelul arterei carotide interne dreapte, una dintre cele patru artere care irigă creierul.

Procedura a fost efectuată fără a necesita anestezia generală sau sedarea pacientului, ca de altfel toate celelalte proceduri intervenționale.

Această intervenție este prima efectuată de serviciul radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Pitești în regim independent, neasistat, și a constat în predilatare cu balon, urmată de angioplastie cu stent autoexpandabil și postdilatare cu balon. Deși intervenția a avut un grad accentuat de dificultate, nu au fost semnalate incidente periprocedurale, pacientul având o stare clinică excelentă și fiind externat la doar câteva zile după aceea.

“De regulă, traseul este dinspre teritoriu către Capitală. Am încercat să aducem Bucureștiul mai aproape de argeșeni și iată că am reușit cu sprijinul autorităților județene, fără de care nu se putea face nimic în spitalul nostru, să modernizăm și să creăm noi structuri care se dovedesc a fi eficiente.

Trendul este ca acest spital să devină un spital regional, practic să aducem medicina argeșeană acolo unde îi este locul, un loc fruntaș în România”, declară dr. Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară.

Dr. Victor Pănuș, care a efectuat în premieră această intervenție, este unul dintre medicii tineri care au venit la Spitalul Județean de Urgență din Pitești în urmă cu aproape un an.

“A fost o perioadă extrem de fastă din punct de vedere profesional. Am pășit către o echipă cu o dorință grozavă de a realiza lucruri mari. Și spun foarte lămurit “lucruri mari” pentru că sunt centre universitare care nu realizează niciun procent rezonabil din ceea ce reușim noi să realizăm aici în Pitești.

Toate acestea înseamnă și un efort pentru comunitatea locală. Însă, prin faptul că în fruntea Consiliului Județean Argeș este un medic, domnul dr. Dan Manu, care înțelege problemele din sistemul medical, mai ales cele legate de finanțare, cred că acest lucru aduce un privilegiu medicinei în județul Argeș. Iar eu spun că atunci când sănătatea este privilegiată, cu toții avem de câștigat”, spune, la rândul său, dr. Victor Pănuș, medic specialist radiologie-imagistică medicală.

“Alături de procedurile diagnostice şi terapeutice din sfera cardiologiei intervenţionale, inclusiv STEMI (programul de asistenţă în infarctul miocardic acut), compartimentul de radiologie intervenţională îşi propune să se alăture eforturilor echipei manageriale a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti şi din cadrul Consiliului Judeţean Argeş de a oferi servicii medicale de ultimă generaţie, prin implementarea rapidă a programului naţional de STROKE (asistenţa în accidentul vascular cerebral acut), susţinând programul de tromboliză prin proceduri specifice de trombectomie şi trombaspiraţie, pentru utilitatea atât a pacienţilor din Argeș, cât şi din judeţele limitrofe.

Serviciul de radiologie intervenţională realizează deja de trei ani şi alte tipuri de intervenţii, deservind mai multe specialităţi, respectiv proceduri diagnostice şi terapeutice cu privire la arborele vascular periferic la nivelul membrelor superioare și inferioare, sfera abdominală şi pelvină, terapia hemoragiilor acute de cauză ginecologică, embolizarea fibroamelor uterine, proceduri destinate patologiei coloanei vertebrale, infiltraţii paravertebrale.

Complexitatea procedurilor abordate a fost în permanentă dezvoltare, după cum și numărul procedurilor efectuate a crescut în fiecare an”, informează Biroul de presă al Consiliului Județean Argeș.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90