930X122 MAIA

comisia europeana

O NOUĂ REGULĂ ÎN FARMACII ȘI SPITALE

O nouă regulă în farmacii și spitale. Farmaciile și spitalele au obligația să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienților. Obligativitatea este valabilă de ieri, 9 februarie 2019, ca urmare a unor noi norme adoptate de Comisia Europeană cu privire la elementele de siguranță ale medicamentelor eliberate pe bază de rețetă care sunt vândute în țările Uniunii Europene.

Citiți și: Noi reguli privind vizitarea bolnavilor internați în spitale!

„De acum înainte, industria va trebui să aplice pe cutia medicamentelor eliberate pe bază de reţetă un cod de bare 2-D şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite. Farmaciile, inclusiv farmaciile online, şi spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienţilor”, informează Comisia Europeană.

„Pe 9 februarie 2019 vom asista la încă un moment important în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor pe teritoriul UE. La aproape 7 ani de la adoptare, transpunerea Directivei cu privire la medicamentele falsificate va fi finalizată, datorită introducerii unor elemente de verificare de la un capăt la altul şi de siguranţă a medicamentelor eliberate pe bază de reţetă.

Citiți și: Se scumpesc medicamentele!

Cu alte cuvinte, orice farmacie sau spital din UE va trebui să dispună de un sistem care să faciliteze şi să eficientizeze detectarea medicamentelor falsificate.

Cu toate că va trebui să depunem mai multe eforturi după lansarea sistemului pentru a ne asigura că noul sistem funcţionează corespunzător în întreaga UE, sunt optimist că le oferim cetăţenilor încă o măsură de siguranţă pentru a-i proteja de pericolele asociate cu medicamentele neautorizate, ineficiente sau periculoase”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Medicamentele produse înainte de 9 februarie 2019 fără elemente de siguranţă vor putea fi menținute la comercializare până la data lor de expirare.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

SMART KIDS 570×90